6. Sınıf Sevgi Fen Bilimleri 2. Bölüm Yoğunluk Cevapları

6. Sınıf Sevgi Fen Bilimleri 2. Bölüm Yoğunluk Cevapları
​​​​​​​6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sevgi Yayınları 4. Ünite Madde ve Isı Sayfa 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135 2. Bölüm Yoğunluk Etkinlik Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

6. Sınıf Sevgi Fen Bilimleri Sayfa 123 Cevabı

Deniz yatağı, balon, içi boş plastik şişe gibi bazı maddelerin suyun üstünde yüzebilmesinin nedeni ne olabilir?
Bir cismin yoğunluğu sıvının yoğunluğundan az ise cisim yüzer. Bu durumda cisim nereye bırakılırsa bırakılsın cisim sıvının yüzeyine doğru hareket eder. Bu hareket kaldırma kuvveti ile cismin ağırlığı eşit oluncaya kadar devam eder. Deniz yatağı, balon, içi boş plastik şişesi gibi maddelerin yoğunluğu suyun yoğunluğundan daha az olduğu için bu cisimler yüzer.

Çok büyük bir yük gemisi denizde yüzebilirken çok küçük bir taş parçasının dibe batmasının nedeni ne olabilir?
Çok büyük yük gemileri denizde yüzerler. Bunun en önemli sebebi suyun kaldırma kuvvetidir. Ayrıca, gemilerin yoğunluğu suyun yoğunluğundan daha az olması geminin yüzmesini sağlar. Küçük bir taş ise batar. Çünkü, yoğunluğu suyun yoğunluğundan daha fazladır.

Yoğunluk Nedir

Demir, pamuktan daha yoğun bir maddedir.” cümlesinden ne anlıyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki noktalı alana yazınız.

  • Demirin öz kütlesi daha fazladır yani yoğunluğu daha fazladır.
  • Pamuğun atomları demirin atomlarından daha az yoğunlukta bulunur aynı hacim alındığında.
  • Aynı kütlede pamuk ve demir alındığında pamuğun hacmi çok daha fazla olacaktır.
  • İşte böylece demirin pamuktan daha yoğun olduğunu anlarız çünkü demirin kütlesinin hacmine bölünmesi pamuğun kütlesinin hacmine bölünmesinden daha fazla değer verecektir

6. Sınıf Sevgi Fen Bilimleri Sayfa 124 Cevabı

Yandaki fotoğrafta yer alan tahtadan ve süngerden yapılmış cisimlerin hacimleri birbirine eşittir. Sizce hangisinin kütlesi daha büyük olabilir? Neden? Düşüncelerinizi aşağıdaki noktalı alana yazınız.

Bir maddenin uzayda kapladığı alana “hacim” , Ağırlığına ise “kütle” denir, Bu sebeple, Eşit en ve boyda olan tahta ve süngerin hacmi aynıdır. Ama en ağır olan tahtadır çünkü parçacıkları birbirine daha yakın ve fazladır.

1. Farklı boyuttaki tahtaların kütle / hacim oranı için ne söyleyebilirsiniz?

Kütle/Hacim = Yoğunluk’tur. Cisim’in ya da Maddenin yoğunluğu kütlenin hacme bölünmesi sonucu bulunur. Ölçümleri elinizdeki tahta parçalarına gör yapınız.

Deneyinizde farklı boyutlardaki tahta parçaları için kütle / hacim oranını belirlediğinizi hatırlayınız. Bu oranın sabit olduğunu gözlemlemiş olmalısınız. Bir maddenin yoğunluğunu nasıl belirleriz?

Bir cismin yoğunluğu şu formül ile bulunur:

Yoğunluk = Kütle / Hacim
Yani: D=M/V

D=yoğunluk
M=kütle
V=hacim

6. Sınıf Sevgi Fen Bilimleri Sayfa 127 Cevabı

Çalışma Zamanı 2

Kenar uzunlukları şekildeki gibi aynı olan küplerin ağırlıkları dijital terazi yardımıyla ölçülüyor.

a. Küplerin ağırlığı 128 g ve 64 g olduğuna göre yoğunluklarını hesaplayınız.

Yoğunluk ( d ) = Kütle ( m) / Hacim ( V ) d=m/V
d= 128 / 64 = 2 g/ cm3 ( gri küp)
d= 64 / 64 = 1 g/ cm3. (turuncu küp)

b. Boyutları aynı olan geometrik cisimlerin yoğunlukları için ne söyleyebilirsiniz?
Gri küpün yoğunluğu daha fazladır.

Yandaki resimde yer alan taş parçalarının yoğunluklarını nasıl hesaplayabilirsiniz? Önerilerinizi aşağıdaki noktalı alana yazınız.

Önce taşı tartarız. Bu kütlesini verir.
Su dolu bir kap alırız.
Taşı kabın içine koyarız.
Su dolu kaptan dışarı taşan suyu ölçeriz. Bu hacmini verir.
Yoğunluk formülünden yoğunluğu bularız.
Yoğunluk = kütle / Hacim

Yoğunluk Nedir? Yoğunluk bir maddenin birim hacimdeki kütlesine yoğunluk denir.

6. Sınıf Sevgi Fen Bilimleri Sayfa 131 Cevabı

Sıvıların Yoğunluğu

Yandaki cam kavanozda birbirine karışmayan sıvılar yer almaktadır. Sizce sıvıların bu şekilde durmasının nedeni nedir? Düşüncelerinizi aşağıdaki noktalı alana yazınız.

Nedeni sıvıların yoğunluklarının farklı olmasıdır.

Sıvı maddelerin yoğunlukları için ne söyleyebilirsiniz? Sıvı maddelerin yoğunlukları da birbirinden farklı mıdır? “Sıvıların Yoğunluğunu Hesaplayalım” adlı deneyi yaparak bu sorularımıza cevap vermeye çalışalım.

1. Su ve zeytinyağı için hesapladığınız yoğunluk değerleri hakkında ne söyleyebilirsiniz?

Zeytinyağının yoğunluğu : 0.9 gr/cm3 dür.
Suyun yoğunluğu : 1 gr/cm3 tür.
Suyun yoğunluğu daha fazladır.
Zeytinyağının daha azdır.

6. Sınıf Sevgi Fen Bilimleri Sayfa 132 Cevabı

Su ve zeytinyağını fotoğraftaki gibi aynı bardağa koyduğumuzda, zeytinyağının suyun yüzeyinde kalmasının nedeni nedir?

Su ile zeytinyağının karıştırılmaya çalışıldığında birbirlerinin içerisinde çözülmemesinin başlıca nedeni iki maddenin moleküllerinin birbirinden farklı yapıda olmasıdır. Kimyadaki genel bir duruma göre birbirine benzeyen iki madde birbiri içerisinde çözülebilirken birbirinden farklı maddeler birbiri içerisinde çözülememektedir.

İki maddenin birbiri içerisinde çözülebilmesi için moleküllerinin birbirinin içine geçmesi gerekir. Moleküllerin birbiri ile kaynaşabilmesi için de maddelerin kimyasal olarak birbirlerine benzemesi gerekir.

Doğanın Canlılara Sürprizi

Yandaki fotoğraf, Dünya’nın en soğuk bölgelerinden birisi olan Kuzey Buz Denizi’nde çekilmiştir.
Sizce fotoğraftaki buzların altında canlı yaşıyor olabilir mi? Düşüncelerinizi aşağıdaki noktalı alana yazınız.

 Evet yaşıyordur. Yüzeydeki buz suyun altındaki sıcaklığın azalmasını önler.

6. Sınıf Sevgi Fen Bilimleri Sayfa 133 Cevabı

Sıcak günlerde içtiğiniz suya veya meyve suyuna soğuması için buz parçaları atmışsınızdır. Buz parçalarının yandaki fotoğrafta olduğu gibi su yüzeyinde kalmasının nedeni ne olabilir?

Çünkü buz’un yoğunluğu suyun yoğunluğundan azdır. Su donduğu zaman hacmi genişler ve yoğunluğu azalır. Yoğunluğu az olan maddeler yoğunluğu fazla olan maddelerin üstüne yüzdüğü içinde buz suyun üstünde kalır.

6. Sınıf Sevgi Fen Bilimleri Sayfa 134 Cevabı

Buzun yoğunluğunun suyun yoğunluğundan küçük olmasının doğada canlılar için önemini araştırarak sınıfınızda tartışınız.

Doğada maddeler üzerinde ısı ve sıcaklık etkisiyle gerçekleşen bazı olaylar bulunmaktadır. Bunlardan biri de hal değişimidir. Sıvılar ısı vererek katı hale gelir ve donar. Suyun donmasıyla buz oluşur. Su, sıvısında katısı yüzen tek madde olarak bilinmektedir. Yani buz suda yüzer. Bu da buzun yoğunluğunun suyun yoğunluğundan küçük olması nedeniyledir. Buzun yoğunluğunun az olmasıyla suda yüzme özelliğinin bulunması denizlerde bulunan canlıların hayatının devam etmesini sağlar. Çünkü buz çökseydi katı olarak canlıları öldürebilirdi. Ayrıca çökmesiyle taşmalar yaşanır ve karalar su altında kalabilirdi. Bu nedenle buzun suda yüzmesi çok önemlidir.

Boş dereceli silindirin kütlesini ölçen Serhat, dereceli silindirlerden birine buz parçası, diğerine su koyarak kütlelerini ölçüyor. Küp şeklindeki buz parçasının bir kenarının uzunluğunu ölçerek hacmini yaklaşık 10 cm3 olarak hesaplıyor.
a. Dereceli silindirden yararlanarak suyun hacmini şekildeki gibi ölçen Serhat, suyun ve buzun yoğunluk değerlerini kaç g/cm3 olarak hesaplar? Bulunuz.

Buz Kütle = 12 - 3 = 9 g
Buz Yoğunluk = Kütle / Hacim = 9/10 = 0,9 g/cm3
Su Kütle = 23 - 3 = 20 gr
Su Yoğunluk = Kütle / Hacim = 20/20 = 1 g/cm3 hesaplanır

b. Su ve buzun yoğunluk değerleri hakkında ne söylenebilir?

Yoğunluğun ayırt edici özellik olmasının günlük yaşamdaki kullanım alanlarının neler olduğunu İnternet, ansiklopedi vb. kaynaklardan araştırınız. Araştırma verilerinizi kullanarak hazırlayacağınız slayt gösterisini sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.

99
153
52
66
66
83
181
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
12 Yorum