7 Nisan: Dünya Sağlık Günü / 7-13 Nisan: Dünya Sağlık Haftası

7 Nisan: Dünya Sağlık Günü / 7-13 Nisan: Dünya Sağlık Haftası
Bu yazımızda sizlere 7 Nisan: Dünya Sağlık Günü / 7-13 Nisan: Dünya Sağlık Haftası hakkında bilgiler vereceğiz.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Anayasa’sı 7 Nisan 1948 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu nedenle her yıl 7 Nisan Dünya Sağlık Günü olarak, 7-13 Nisan tarihleri arası da Sağlık Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu tarihlerde halk sağlığı ile ilgili bir konu seçilerek, bu konu çerçevesinde tüm dünyada çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Sağlıklı yaşam, her insanın doğumuyla birlikte elde ettiği ve insan olmaktan dolayı kazandığı bir haktır. Sağlık kavramı hayatımızda hiç bir kavramla değiştirilemez veya ölçülemez. Sağlıklı toplumlar için öncelikle toplumun en küçük yapı taşı bireyin sağlıklı olması gerekir. Bireyler sağlıklı olduğunda toplumlar da sağlıklı olur.

1948'te kurulan Dünya Sağlık Örgütü'nün kuruluş yıldönümü olan 7 Nisan günü tüm dünyada Dünya Sağlık Günü ve 07-13 Nisan haftası da Dünya Sağlık Haftası olarak kutlanmaktadır.
 

 

 

Dünyada halk sağlığını öncelikli ilgilendiren bir konuya dikkat çekmek amacıyla her sene Dünya Sağlık Günü'ne bir tema seçilmektedir.

2013 yılının teması olarak YÜKSEK KAN BASINCI-HİPERTANSİYON seçilmiştir.

Hipertansiyonun Türkiye'de çok yaygın olmasının yanı sıra, kalıcı sakatlık ve ölüm nedeni olan toplumsal bir sorun olduğu önemli bir gerçektir.

Toplumdaki 5-6 erişkinden birinde kan basıncı yüksekliği vardır. Tuz tüketiminin fazla olduğu toplumlarda, kan basıncı yüksekliğine daha sık rastlanır. Hipertansiyonun başlıca belirtileri baş ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, yorgunluk, burun kanaması, yol yürüme ve merdiven çıkmada zorlanma, bazen çok sık idrara çıkma, gece uyurken uykudan kalkıp idrar yapma ve bacaklarda şişliktir. Kan basıncının çok yükseldiği durumlarda, çift görme, dilde peltekleşme, yüzde veya vücutta karıncalanma olabilir. Bu hastalarda hipertansiyon tanısı, sadece kan basıncı ölçümü ile mümkündür. Bu nedenle hipertansif olmasa bile tüm hastalar, yılda en az 1-2 kez kan basıncını ölçtürmelidir.

Sağlık Günü ve Sağlık Haftası nedeniyle herkese, sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için düzenli olarak kontrollerini yaptırmalarını öneriyoruz.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.