Aks mesafesi nedir

Aks mesafesi nedir
AKS nedir, nasıl ölçülür, dingil mesafesi nedir, wheelbase ne demek bu konularda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ön tekerleklerin merkezi ile arka tekerleklerin merkezi arasındaki mesafedir. Büyük aks mesafesi, aracın dengesini ve sürüş özelliklerini olumlu olarak etkileyen bir faktördür.

Aksların bulunduğu bölüm, bir çok parçadan oluşmakta. Bunun içerisinde yoğun şekilde yürüyen aksamın, bir çok askı parçası bulunmaktadır. Modern araçlarda bulunan akslar, karmaşık bir biçimde, sabit ve hareketli olmak üzere parçalardan oluşur. Lastikleri taşımanın dışında, yönlendirmesi de aynı şekilde görevleri arasında yer alır.
Genel anlamda ön ve arka akslar arasında karar vermek gerekir. Bunlar hem kurulum hem de fonksiyonel açıdan farklıdır. Kaldı ki ön aksalar arka akslara nazaran daha karmaşıktır, fakat yine bu durumda da istisnalar kayıt edilmiştir.

AKS mesafesinin araçtaki önemi nedir?

Dingil mesafesi aracın konstrüksiyon özelliklerine göre değişebilir. Ancak bir araç üzerinden anlatmak gerekirse; kısa dingil mesafesine sahip araçların salınım eğilimleri azdır ve yumuşak sönümlemeye sahip süspansiyon uygulaması daha kolaydır. Ayrıca daha küçük dönme çapına sahip olmalarından dolayı virajların dönülmesi kolaydır. Tasarımcılar, hem önden çekişli hem de konvansiyonel tasarımlar açısından uzun dingil mesafesi uygulamaları için çabalamaktadırlar. Bununla birlikte bu durum gövde yapısına bağlıdır. Uzun dingil mesafesi; daha yüksek sürüş konforunu mümkün kılmakla kalmaz aynı zamanda frenleme esnasında aracın ön kısmının, hızlanma esnasında ise aracın arka kısmının kopmasını önler. Uzun dingil mesafesine sahip araçların yolcu kabini daha geniş olduğu için akslara düşen yük etkisi de azdır. Gövde şekline ve yapısına bağlı olarak dingil mesafesi seçilmektedir. Hatchback gövde tarzında dingil mesafesi araç boyunun yüzde 57'si ile yüzde 67'si arasında seçilir. Sedanlarda ise bu oran yüzde 56 yüzde 61 arasındadır..

HGS Alırken AKS aralığı - Dingil mesafesi nedir?

Köprü ve otoyollarda araçlar 5 sınıf üzerinden ücretlendirilmektedir. Motosikletler 1. sınıf araç olarak HGS ye abone olabilir. HGS sürücülerinin, araçlarının sınıflarına uygun HGS Elektronik etiketi kullanmaları gerekmektedir. Aksi durumda,Sınıf Uyumsuzluğu süreklilik arz eden sürücülerin HGS hesapları Kara Listeye girecektir.

Kaynak:Eğitim Sistem

3
11
0
2
17
0
49
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.