Aktivasyon enerjisi hakkında bilgi veriniz

Aktivasyon enerjisi hakkında bilgi veriniz
Aktivasyon enerjisi hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Aktivasyon enerjisi, kimyasal bir tepkimenin gerçekleşebilmesi için aşılması gereken enerji değeri. Terim ilk kez 1889 yılında, Svante Arrhenius tarafından kullanılmıştır. Bir mol substratdaki bütün moleküllerin geçiş haline gelmesini sağlayan enerji miktarına aktivasyon enerjisi denir.

Aktivasyon enerjisi; kimyasal bir tepkimenin oluşması için tepkimeye girecek olan maddelerin sahip olması gereken minimum enerji miktarına verilen isimdir.

Aktivasyon enerjisi çeşitli etmenler ile daha düşük seviyeye geri gelebilmektedir. Canlılarda kimyasal tepkimelerin hızlanması için enzimler kullanılmaktadır.

Enzimler organik olan katalizörlere verilen isimdir. Enzimler bir kimyasal tepkimenin aktivasyon enerjisini düşürerek o tepkimenin reaksiyon hızını arttırır.

Bu da ürünlerin parçalanmasını hızlandırır. Enzimsiz bir reaksiyon çok uzun bir zaman alırken enzimler sayesinde bu çok kısa bir süreye düşmektedir.

Bununla ilgili verebileceğimiz en çarpıcı örnek ise vücuttaki ürenin parçalanmasıdır. Enzimler olmasaydı bir canlıdaki ürenin parçalanması yaklaşık olarak 300 yıl gibi uzun bir süre alacaktı. Enzimler sayesinde bu süre saatlere kadar düşmektedir.

155
32
21
2
2
7
168
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.