Âlim sahabilerden biri olan Hz. Ali (r.a.)

Âlim sahabilerden biri olan Hz. Ali (r.a.)
Âlim sahabilerden biri olan Hz. Ali (r.a.) hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hz. Ali 601 tarihinde Mekke'de doğmuştur. Arap yarım adasında asıl adı Ali bin Ebu Talib'tir. Peygamber efendimiz Hz. Muhamed (s.a.v.)'in damadıdır. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)'e ilk iman eden kişiler arasında Hz. Ali (R.A) yer alır. Hz. Ali (r.a.) Kabe'nin içinde doğduğu kabul edilmektedir. Hz. Ali (R.A) Mekke'de lakabı "Sultanu-l Evliya" ve "Şah-ı Velayet"tir. Peygamber efendimiz (s.a.v.)'i "kerramallah-u veche" olarak kardeşi seçmiştir. "Kerramallah-u Veche" "Allah yeryüzünde seni mükerrer kılsın" demektir. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)'in amcasının oğludur. Babası Ebu Talib efendimizin amcasıdır. Dedesi aynı zamanda efendimizin de dedesi olan Abdulmüttalip'tir. Hz. Ali (R.A) kufe mescidin'de suikaste uğrayarak 661 yılında şehit edilmiştir.

Ali bin Ebu Talib (Arapça: علي بن أﺑﻲ طالب‎; 599, Mekke - 28 Ocak 661, Kufe), İslam Devleti'nin 656-661 yılları arasındaki halifesi. İslam peygamberi Muhammed'in hem damadı hem de amcası Ebu Talib'in oğlu olan Ali, Muhammed'in İslam'a davetini kabul eden ilk erkektir. Sünni İslam'a göre Ali, dört halifenin sonuncusu, Şii İslam'a göre ise imamların ilki ve Muhammed'in hak vârisidir. Şii ve Sünni İslam arasındaki farklılaşmanın ana nedeni Muhammed'in gerçek vârisinin kim olduğu konusundaki görüş farklılığından ileri gelmektedir. Ebu Talib ve Fatıma bint Esed'in çocukları olan Ali, Kabe'de doğan tek insan olup, İslam Peygamberi'nin himayesinde büyümüştür. Muhammed'e vahiy geldiğinde ise, onun davetini kabul eden ilk erkek olan Ali, hayatını İslam'a adamıştır. Peygamberin emri üzerine hicret gecesi onun yatağına yatan ve emanetleri sahiplerine ileten Ali, kısa bir süre içinde peygamberin ardından Medine'ye gitmiş, burada İslam Peygamberi'nin kızı Fatıma ile evlenmiştir. Medine döneminde başlayan ilk küçük çaplı savaşlardan başlayarak neredeyse katılmadığı hiçbir savaş olmaması hasebiyle, savaşçılığı ve cesareti ile bilinen Ali, üçüncü halife Osman bin Affan'ın öldürülmesinin ardından halk tarafından halifeliğe getirilmiştir. Ali diğer bir kısım dini kişiliklerle birlikte "Ali kültü"nün merkezi kişiliğini oluşturur. 

Hz. Ali’nin halifeliği

Hz. Ali, Hz. Ebubekir, Hz. Ömer ve Hz. Osman‘dan sonra 4. halife olmuştur. Hz. Ali İslam devletini 656-661 yılları arasında yönetmiştir. Sunni İslam’a göre Hz. Ali, dört halifenin sonuncusu, Şii İslam’a göre ise İmamların ilki Hz. Muhammed’in (Sav) hak varisidir.

Hz. Ali, Peygamber Efendimiz’in (Sav) devamlı yanında bulundu ve bütün cihat hareketlerine katılmıştır. Hz. Ali muharebelerde keşif kolunun başındaydı, hakim noktaları tespit ederek Peygamber Efendimiz’e (Sav) bildirdi. Bu mevkileri işgal ederek Bedir’de mühim bir savaşı başarıya ulaştırmıştır.

Hz. Ali Kufe’de bir camide ibadet ederken bir Harici olan Abdurrahman İbn-i Mülcem tarafından yaralandı. Hz. Ali iki gün kendi evinde yattıktan sonra, 661 yılında 63 yaşında iken (hicretin 40. yılı) Ramazan ayında şahadete erişti.

20
35
46
48
61
33
302
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.