Atatürk ilke ve inkılaplarının temel kaynağı nedir

Atatürk ilke ve inkılaplarının temel kaynağı nedir
Atatürk ilke ve inkılaplarının temel kaynağı nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Atatürk ilke ve inkılapları kaynağını bilimden, fenden ve çağdaş sistemlerden alır. Bu ilke ve inkılapların temel hedefi ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkarabilmektir. Atatürkçü düşünce sistemi de bu ilke ve inkılaplardan beslenir. Geçmişten ders alarak güvenle geleceğe bakmayı hedefler. Atatürk ilke ve inkılaplarının şekillenmesinde Atatürk’ün kişilik özellikleri etkili olmuştur. Millî Mücadele Dönemi’nin hazırlık aşamasında yapılan Amasya Genelgesi’nde alınan şu karar Atatürk ilke ve inkılaplarının temelini oluşturmaktadır: “Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.” Bu karar daha sonraki yıllarda yapılacak olan inkılaplara da temel teşkil edecektir. Atatürk ilke ve inkılaplarının dayandığı temel esasları şöyle özetleyebiliriz:

Millî Tarih Bilinci Milletlerin güvenle geleceğe bakabilmesi için millî tarih bilincine sahip olabilmesi gerekir. Tarihlerini bilmeyen milletler güvenle geleceğe bakamazlar. Tarih bilinci toplumların yolunu aydınlatan bir ışıktır. Tarihten ders almak gelecek için her zaman faydalı olur. Atatürk, Türk evladına millî tarih bilinci kazandırmanın önemini sık sık dile getirmiştir.

Bağımsızlık ve Özgürlük Bağımsızlık bir ulusun kendi geleceğini, iç ve dış meselelerini kendi özgür kararlarıyla belirleyebilmesidir. Türk ulusu tarihin her döneminde bağımsızlığından asla taviz vermemiş bir millettir.

Egemenliğin Millete Ait Olması Daha Millî Mücadele yıllarında benimsenen ve o günden bu güne TBMM’de yazılı olan “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.” ifadesi ulus olarak halk egemenliğine ne kadar önem verdiğimizi gösterir.

Millî Kültürün Geliştirilmesi Kültür, milletlerin tarih sürecinde kazandıkları maddi ve manevi tüm kazanımlarıdır. Atatürk millî kültürün geliştirilmesini devletin temeli olarak görmüş bu konuda ayrıntılı çalışma ve faaliyetler yapmıştır

Türk Milletini Çağdaş Uygarlık Düzeyinin Üstüne Çıkarma İdeali Ulusların ayakta kalabilmeleri için değişimi ve gelişimi yakından takip etmeleri gerekir. Dönemin teknolojik ve kültürel gelişmelerini takip etmeyen milletler zamanla diğer toplumlardan koparlar

11
1
1
1
1
1
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.