Atatürk, millet egemenliğinin Mecliste çok parti ile temsil edilmesini niçin istemiş olabilir

Atatürk, millet egemenliğinin Mecliste çok parti ile temsil edilmesini niçin istemiş olabilir
Atatürk, millet egemenliğinin Mecliste çok parti ile temsil edilmesini niçin istemiş olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Atatürk, millet egemenliğinin mecliste çok parti ile temsil edilmesi uygun görülmüştür. Cumhuriyetin ilk yıllarında tek partili sistem içinde muhalefetin olmaması cumhuriyetin gelişmemesi ve köhneleşmesi tehlikesini barındırdığı için çok partili sisteme geçiş süreci hızlandırılmıştır.

Mustafa Kemal Atatürk Osmanlı Devleti’nde II. Meşrutiyet sonrası gelişmeleri yakından izlemiştir. O bu dönemde kurulan siyasi partileri ve bu partilerin ülkeyi halktan aldığı güç ile yönetmeye çalıştıklarını görmüştür. Atatürk Osmanlı Devleti’ndeki partileşme tecrübelerine dayanarak Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan evvel ikinci dönem TBMM seçimleriyle birlikte ülkede partileşme süreci başlatmış ve ilk olarak 9 Eylül 1923 tarihinde Halk Fırkası kurulmuştur.

Atatürk’ün arkadaşları tarafından kurulan ikinci partiler, halkın itibarı da görmüştür. Birçok şehirde önemli kongre ve mitingler de yapılmıştır. Fakat bu partilerin ömrü kısa süreli olmuş ve bu süreç bir deneme süreci olarak tecrübe edilmiştir. Daha sonraları ise Demokrat Parti’nin kurulması ve seçimlere girmesi 1946-1950 yıllarında çok partili sistemin kalıcı olmasını sağlamıştır.

53
15
131
1
26
12
11
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.