Avukat ne iş yapar

Avukat ne iş yapar
Kendinizi sözlü ve yazılı olarak ifade etmekte başarılı buluyor, okumayı seviyor, olayları ve kişileri çözümlemekten hoşlanıyorsanız, haksızlığa uğradığına inandığınız kişi ve kurumları hukuken savunmayahazırsanız size bu mesleği incelemenizi öneriyoruz.

Avukat bireylerin birbirleriyle ve devletle ilişkilerinde ortaya çıkan anlaşmazlıklarda hukuki bilgisine başvurulan ve bireyleri ilgili yerlerde, özellikle mahkemelerde temsil eden ve onların haklarını savunan kişidir.

Avukat;

• Bir kimsenin avukatlığını kabul etmeden önce ilgiliyi dinler, varsa dava dosyasını inceler,
• Mahkemelerde çeşitli davalar açar veya müvekkili aleyhine açılan davaya katılır,
• Davayla ilgili tanıkları mahkeme heyetine dinletir ve onlara sorular sorar,
• Mahkeme sonuçlanıp karar açıklanmadan önce kararın müvekkili lehine sonuçlanmasını sağlamak için savunma metnini hazırlar ve konuşma yapar,
• Mahkemenin açıkladığı karara itiraz etmek gerektiğinde üst mahkemeye sunacağı dosyayı hazırlar,
• İcra takipleri yapar.

Bu mesleği yapacak kişilerin genel olarak, sözel yeteneğe, olaylar ve ilkeler arasında ilişki kurabilme gücüne, olayları derinliğine araştırma merakına, başkalarını anlayabilme ve etkileyebilme yeteneğine, sorumluluk duygusuna sahip kişiler olması gerekir. Avukatlar büro ve adliye gibi kapalı ortamlarda, gerektiğinde keşif çalışmaları için açık alanlarda çalışırlar. Çalışmaları sırasında müvekkilleriyle, yargıç (hakim) ve savcılarla, adli personelle, emniyet görevlileriyle iletişim hâlindedir. Avukatlık yoğun sorumluluk gerektiren, hareketli bir meslektir.

Mesleğin eğitimi, hukuk fakültelerinde verilmektedir. Hukuk fakültesini bitirenler stajlarını tamamladıktan sonra avukat olarak çalışmaya başlayabilirler.

Bu meslekte iş alanı oldukça geniştir. Kişi, kamu kurumlarında, özel şirketlerde çalışabileceği gibi kendi iş yerini açıp bağımsız da çalışabilir. Avukatlar her tür ekonomik ve sosyal organizasyonlar içinde iş bulma olanağına sahiptir. Ayrıca, hakim, savcı, noter, müfettiş ve hariciye meslek memurluğu da yapma olanakları vardır.

Benzer Meslekeler;

  • Hakim
  • Savcı
  • Noter

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.