Ayet-el Kürsi'nin ana konusu

Ayet-el Kürsi'nin ana konusu
Ayet-el Kürsi'nin ana konusu nedir bu konuda sizlere kısa bilgi vereceğiz.

Ayetel Kürsi; Allah’ın yüceliği, sıfatları, evrende meydana gelen bütün olayların onun iradesi doğrultusunda gerçekleştiği, onun onun isteği ve izni olmadan hiç kimsenin başkasına şefaat edemeyeceği, göklerde ve yerde ne varsa hepsinin ona ait olduğudur. Allah’ın kürsüsü ve tahtı olarak bilinir. Ana düşüncesi ise Allah’ın varlığını, birliğini, sonsuz olduğu, kudretinin, hikmetinin ve gücünün sonsuz olduğu, Hayy ve Hayyum sıfatlarına sahip olduğu için hiçbir şey ondan gizli kalamaz. Allah tüm noksanlıklardan münezzehtir. Bundan dolayı o bütün iyi ve güzel sıfatların sahibidir.

“Kur’an’ın en faziletli âyeti Bakara sûresindeki Âyetü’l-kürsi’dir. Bu âyet bir evde okunduğu zaman şeytan oradan uzaklaşır. ” (Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’an, 2) "Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyurdular: "Her şeyin bir şerefi var. Kur'an-ı Kerim'in şerefesi de Bakara suresidir. Bu surede bir ayet vardır ki, Kur'an ayetlerinin efendisidir.(Tirmizi, Sevabu'l-Kur'an 2, (2881).)

Ayetel Kürsi Bakara suresinin 255. ayetinde yer almaktadır. İçinde Allah’ın kürsüsü zikredildiği için “Ayetü’l-kürsi” adıyla anılan bu âyet hem muhtevası hem de üstün özellikleri sebebiyle dikkat çekmiş, hakkında hadisler vârit olmuş, çok okunmuş, şifa ve korunmaya vesile kılınmıştır. Kelime-i şehâdet ve İhlâs sûreleri nasıl İslâm inancının özünü ihtiva ediyor ve insanlara Allah Teâlâ’yı tanıtıyorsa Âyetü’l Kürsî de –onlardan daha geniş ve detaylı olarak– bu özelliği taşımaktadır.

Kur'an-ın Şerefesi Ayet-el Kürsi'dir

Ebu Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Hz. Peygamber (aleyhissalatu vesselam) şöyle buyurdular: "Her şeyin bir şerefi var. Kur'an-ı Kerim'in şerefesi de Bakara suresidir. Bu surede bir ayet vardır ki, Kur'an ayetlerinin efendisidir.(Tirmizi, Sevabu'l-Kur'an 2, (2881).)

Ayet-el Kürsi nerelerde okunur

Ayet-el Kürsi, namaz içinde sure olarak okunduğu gibi, namazdan sonra tesbihden önce de okunur. Aynı zamanda bu ayeti namaz dışında dua olarak İhlas Suresi, Nas Suresi ve Felak Sureleri ile birlikte okumanın da iyi olduğu rivayet edilir.

845
306
883
218
237
237
517
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum