Bakara suresi 177. ayette zikredilen erdemler

Bakara suresi 177. ayette zikredilen erdemler
Bakara Suresi 177. ayette verilen mesajlar nelerdir, Bakara suresi 177. ayette zikredilen erdemler nelerdir, İman, ibadet ve ahlaki açıdan değerlendirmesini yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

“Yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz iyilik değildir. Asıl iyilik kişinin Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitaba ve peygamberlere iman etmesi; sevdiği maldan yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, yardım isteyenlere ve özgürlüğünü kaybetmiş olan kölelere harcaması; namazı kılıp zekâtı vermesidir. Böyleleri anlaşma yaptıklarında sözlerini tutarlar; darlıkta, hastalıkta ve savaş zamanında sabrederler. İşte doğru olanlar bunlardır ve işte takva sahipleri bunlardır.” (Bakara suresi, 177. ayet.)

İman

  • Allah’a inanmak
  • Ahirete inanmak
  • Meleklere inanmak
  • Kitaplara inanmak
  • Peygamberlere inanmak

İbadet

  • Namaz kılmak
  • Zekat vermek

Ahlak

  • Sevdiği maldan muhtaç kişilere harcamak
  • Sözünü tutmak
  • Sabretmek

Bakara Suresi 177. Ayette verilen mesajlar, sadece ilki ile sınırlı kalmamaktadır. Birinci bölümde “yüzlerin doğu ve batıya çevrilmesinin” asıl iyilik olmadığı vurgulanırken ikinci bölümde ise asıl iyiliğin neler olduğu aktarılmaktadır. İmanın şartları 6’dır. Bunlar;

  • Allah’a iman,
  • Meleklere iman,
  • Kitaplara iman,
  • Peygamberlere iman,
  • Ahiret gününe iman,
  • Kadere, yani hayır ve şerlerin (iyilik ve kötülüklerin) Allahü teâlâdan olduğuna iman etmek.

Bakara Suresi 177. Ayette verilen masaj da tam olarak ikinci bölümde imanın şartlarını anlatmaktadır. İmanın şartlarına ek olarak gerçek manada bir insanın iman etmesi için yapması gereken diğer şeyler de aktarılmaktadır.

Yardımlaşma

Bakara Suresi 177. Ayette verilen mesajın bir bölümü, Müslümanların maddi anlamda birbirlerine yardım etmeleri mesajıdır. Nitekim ayetin aşağıdaki bölümü bunu tam olarak açıklamaktadır.

“Mala olan sevgilerine rağmen onu yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışa, (ihtiyacından dolayı) isteyene ve (özgürlükleri için) kölelere verenlerin…”

Namazı dosdoğru kılmak

İslam’ın ikinci şartı olan “namaz kılmak” Müslümanların kesin olarak yerine getirmeleri gereken bir ibadettir. Ancak bu ayette verilen mesaj bundan daha farklıdır. “Namazı dosdoğru kılmak” yani insanlardan, toplumdan herhangi bir menfaat beklemeden sadece Allah’ın (c.c) rızasına ulaşmak için kılınan namazdan söz edilmektedir.

Zekât vermek

Yine İslam’ın şartlarından biri olan “Zekât vermek” bu ayette verilen mesajlardan bir diğeridir. Kur’an-ı Kerim’de namazdan bahsedilirken hemen arından “zekât” kavramı geçmektedir. Yani bu demektir ki zekât vermek, namazdan sonra gelen en önemli şeydir. Çünkü zekât, Allah’ın (c.c) insana verdiği nimetler karşısında şükür etmektir ve verilen malın bir bölümünü fakir olanlarla paylaşmaktır.

Sözlerin yerine getirilmesi

Hz. Muhammed (s.a.v) bir hadis-i şerifinde “Müslüman, diğer Müslümanların elinden ve dilinden güvende olduğu kimsedir. Mümin de insanların canları ve mallarının güvende olduğu kişidir.” (Tirmizi) buyurmaktadır. Kişinin elinden emin olunması, emanet edilen bir şeye ihanet etmemesi olarak değerlendirilir. Dilinden emin olmak ise kişinin verdiği sözü yerine getirmesi olarak değerlendirilmektedir. Bakara Suresi 177. Ayette verilen bir mesaj da Müslümanların söz verdiklerinde sözlerinde durmaları gerektiğidir.

Sabretmek

“Sabır”, İslam’ın Müslümanlara en sık tavsiye ettiği şeylerden biridir. Nitekim Asr Suresi’nde “Ancak iman edenler, salih amel (iyi işler) işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye eden ve sabrı tavsiye edenler bunun dışındadır” denmektedir. Bakara Suresi 177. Ayette verilen son mesaj da sabırdır. “Zorda, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanlarda (direnip) sabredenlerin…” şeklinde devam eder. Yani bir Müslüman zorda, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanlarda sabretmekle sorumludur.

Tüm bu mesajları verdikten sonra “İşte bunlar, doğru olanlardır. İşte bunlar, Allah’a karşı gelmekten sakınanların ta kendileridir” denmektedir. Yani yukarıda saymış olduğumuz tüm durumları yerine getiren kişiler, Allah’a karşı gelmekten sakınan kişilerdir.

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.