Bilgi türleri ve özellikleri

Bilgi türleri ve özellikleri
Bilgi türleri ve özellikleri nelerdir, gündelik bilgi, dini bilgi, teknik bilgi, sanat bilgisi, bilimsel bilgi ve felsefe bilgisi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Gündelik bilgi; günlük yaşamı kolaylaştıran sonuçları kesin olmayan, yararlı ancak yöntemsi ve sistemsiz bilgilerdir. kaynağı daha çok duyu ve deneyimlerimizdir.

Dini bilgi, Yüce yaratıcının peygamberleri aracılığıyla bildirdiği inanç değerlerini ve ibadet biçimlerini kapsayan, insanın iç yaşamını toplumsal yaşamını düzenleyen kuralları içeren bilgilerdir. Bu bilgilerin temelinde iman varıdr.

Teknik bilgi, doğadaki nesneleri bir amaca yönelik olarak araç halie getiren insanın hayatını kolaylaştıran bilgilerdir.

Sanat bilgisi, sezgiye, duyuya, çoşkuya dayanan sanatçı ile yöneldiği nesne arasındaki ilgiden doğan bilgilerdir.

Bilimsel bilgi, insanı, toplumu ve evreni araştırma ve inceleme konusu yapan bunlar üzerinde gözleme, deneye ve akla dayanarak yöntemli bir şekilde elde edilen düzenli bilgilerdir.

Felsefe bilgi, insanın, evrenin niteliği ve yapısı hakkında gözlemlere dayanarak, düşünmesi sonucu elde edilen bilgilerdir.

Bilgi türleri ve özelliklerine örnek bir tablo aşağıdaki gibidir

Bilgi türüÖzne ile nesne arasındaki ilişki / bağÖznellik / Nesnellik
Gündelik bilgiSezgi ve deneyimKısmen öznel ve nesnel
Dini bilgiİnanç / İmanÖznel
Teknik bilgiYetenek ve beceriNesnel
Sanat bilgisiHayal gücü ve sezgiÖznel
Teknik bilgiGözlem ve deneyNesnel
Felsefi bilgiAkıl yürütmeÖznel

341
34
129
43
33
32
224
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.