Bir futbol maçında iki rakip futbolcu aynı anda topa vuruyor, birinci futbolcu topa doğuya doğru 50 N büyüklüğünde kuvvet uygula

Bir futbol maçında iki rakip futbolcu aynı anda topa vuruyor, birinci futbolcu topa doğuya doğru 50 N büyüklüğünde kuvvet uygula
Bir futbol maçında iki rakip futbolcu aynı anda topa vuruyor. Birinci futbolcu topa doğuya doğru 50 N büyüklüğünde kuvvet uygularken ikinci futbolcu da güneybatıya doğru 50 2 N büyüklüğünde kuvvet uyguluyor.

Soru : Bir futbol maçında iki rakip futbolcu aynı anda topa vuruyor. Birinci futbolcu topa doğuya doğru 50 N büyüklüğünde kuvvet uygularken ikinci futbolcu da güneybatıya doğru 50 2 N büyüklüğünde kuvvet uyguluyor. Serbest cisim diyagramı çizerek net kuvvetin kaç newton olduğunu bulunuz.

Ödev cevabı kısaca : Net kuvveti doğru hesaplamak için iki kuvvetin bileşenlerini hesaplamalıyız. İşte düzeltilmiş hesaplama:

Birinci futbolcu tarafından uygulanan kuvvet (F1) doğuya doğru 50 N büyüklüğünde. Bu kuvvetin yatay bileşeni F1x, doğuya doğru eşittir: F1x = 50 N.

İkinci futbolcu tarafından uygulanan kuvvet (F2) güneybatıya doğru 50√2 N büyüklüğünde. Bu kuvvetin yatay bileşeni F2x, batıya doğru ve dikey bileşeni F2y, aşağıya doğru eşittir:

  • F2x = 50 N
  • F2y = 50√2 N

Net kuvvetin yatay bileşeni (Fx) ve dikey bileşeni (Fy) hesaplanır:

  • Fx = F1x + F2x = 50 N + (-50 N) = 0 N
  • Fy = F2y = 50√2 N

Sonuç olarak, net kuvvetin yatay bileşeni 0 N ve dikey bileşeni 50√2 N'dir. Net kuvvetin büyüklüğü ve yönü, dikey yöndedir ve büyüklüğü 50√2 N'dir.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.