Cihat ne zaman farz-ı ayn, ne zaman farz-ı kifayedir

Cihat ne zaman farz-ı ayn, ne zaman farz-ı kifayedir
Cihadın hükmü nedir, farz mıdır, Cihat ne zaman farz-ı ayn, ne zaman farz-ı kifayedir, söyleyiniz

Öncelikle farz-ı ayn ve farz-ı kifaye kavramlarına bakmamız gerekmektedir.

Farz-ı ayn: Mükellef olan her Müslümanın bizzat kendisinin yapması gereken farzdır. 
Farz-ı kifaye: Müslümanlardan lüzumu kadar kimse tarafından yapılınca, diğerlerinin sorumluluktan kurtulduğu farzlardır.

Eğer ülkemiz düşman işgalinde ve savaştaysa Cihat farz-ı ayn‘dır. İslam’ın tanıtılmasında tebliğ edilmesinde ve yaşanmasının önündeki engelleri kaldırma da yeteri kadar mücadele edilmişse farz-ı kifaye‘dir

Düşmana karşı yapılacak olan cihad, normal şartlarda farz-ı kifayedir. Olağanüstü hallerde ise, farz-ı ayn olur. Yani ümmetin her ferdinin cihadla meşgul olması zor olduğundan, herkese farz değildir. Ümmet içinden bir topluluğun bu görevi ifa etmesi yeterlidir.

Şu ayet, cihadın farziyetini bildirir:

"Hoşunuza gitmese de, kıtal (savaş) size farz kılındı. Hoşunuza gitmeyen bir şey hakkınızda hayırlı olabilir. Hoşunuza giden bir şey de, hakkınızda şer olabilir. Allah bilir, siz bilmezsiniz." (Bakara, 2/216)

Kaynak:Eğitim Sistem

71
32
32
31
31
69
103
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.