Hidayet yoluna tabi olmak ve hidayet üzere yaşamak

Hidayet yoluna tabi olmak ve hidayet üzere yaşamak
Hidayet yoluna tabi olmak ve hidayet üzere yaşamak için neler yapmalıyız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hidâyet, varılmak istenen hedefe götürecek vasıtayı, yumuşak bir edâ ile göstermekdir. 

Sözlükte “doğru yolu bulmak; yol göstermek” mânalarına gelen hüdâ (hedy, hidâyet) kökünden türemiş olup “gerçeğe ulaşmak, doğru yolu bulmak” demektir. Hidayet üzere yaşamak için Kur’an’ın ilkelerine göre yaşamalı, şirkten, küfürden uzak durmalıyız. Hz. Peygamberʼin (s.a.v) çağrısına kulak vermeliyiz

Yüce dinimize göre hidayete tabi olmak kadar hidayet üzere kalmak da büyük önem taşımaktadır. Çünkü bazı kimseler hayatlarının bir bölümünde hidayet üzere yaşamakta, ancak bir noktadan sonra hak yoldan sapmaktadırlar.
Müslüman, bu konuda son derece dikkatli olmalıdır. Ömrünün sonuna kadar hidayet üzere kalmak, Allah’ın (c.c.) ortaya koyduğu, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) gösterdiği yoldan ayrılmamak için azami çaba harcamalıdır.
Elinden gelen çabayı harcadıktan sonra da dua etmeli, bu konuda Allah’tan (c.c.) yardım dilemelidir. ‟Rabb’imiz! Bizi hidayete erdirdikten sonra kalplerimizi eğriltme. Bize katından bir rahmet bahşet. Şüphesiz sen çok bahşedensin.” diyerek Rabb’ine (c.c.) yakarmalıdır.

Allah’ın (c.c.), insana hidayet etmesi çeşitli yollarla olabilmektedir. Bunların başlıcalarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Rabb’imiz (c.c.), insana akıl, idrak, anlayış, iyiyi ve doğruyu ayırt edebilme kabiliyeti vb. özellikler vermek suretiyle insana hidayet eder.
  • Rabb’imiz (c.c.), insana peygamber ve ilahi kitap göndermek suretiyle hidayet eder.
  • Rabb’imiz (c.c.), doğru yola ulaşmak isteyen, hak yola tabi olmak isteyen kullarını, bu isteklerinde muvaffak kılarak hidayet eder.
  • Rabb’imiz (c.c.), doğru yola tabi olmak isteyen kullarının kalbini hidayete açmak suretiyle kullarına hidayet eder.

Kaynak:Eğitim Sistem

391
14
15
33
33
31
32
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.