Dil Bayramı nedir, ne zaman kutlanır

Dil Bayramı nedir, ne zaman kutlanır
Cumhuriyetten önce Osmanlı Devleti zamanında yurdumuzda konuşulan dil, Arapça ve Farsça, sözcüklerle dolu karma bir dildir. Bu dile Osmanlıca deniliyordu.

Böyle bir dilin anlaşılması çok zordu. Ulusumuzun kurtarıcısı büyük önder Atatürk, dil ve tarih konusuyla ilgilenmeye daha 1. Dünya Savaşı sıralarında başlamıştır. Atatürk yaz aylarında Dolmabahçe Sarayı’na giderek kitapları, boş cephane sandıklarına doldurturdu. Bu büyük bir heyecan uyandıran görkemli bir tabloydu. Askerî savaş kazanılmış, sıra bilim savaşına gelmişti.

Atatürk Türk dili tarihinin, ağız ve lehçeleriyle dil bilgisinin araştırılması için 12 Temmuz 1932’de Türk Dil Kurumunu kurmuştur. Dil devrimiyle günlük yaşamda kullanılmayan, zor anlaşılır sözcüklerle dilimize uymayan yabancı dil bilgisi kurallarının ayıklanması amaçlanmıştır.

Birinci Türk Dil Kurultayı 26 Eylül 1932’de İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı’nda toplanmıştır. O günün Dil Bayramı olarak kutlanması öngörülmüştür. Türk Dil Kurumu, çalışmalarını aralıksız sürdürerek, dilimizi yabancı sözcüklerden arındırmaya çalıştı. Yazarlar ve dil bilimciler, binlerce sözcük üreterek yazı dili ile konuşma dilini birleştirdi. Aydın kişilerin söylediklerini halk anlamaya başladı. Atatürk, ölümünden önce bankadaki parasını Türk Dil Kurumuna bağışladı.

Dilimizin yabancı sözcüklerden kurtulması, öz Türkçenin kullanılması sayesinde ülkemizdeki okur yazar sayısı gün geçtikçe çoğaldı. Türk çocuklarının, dünyanın en zengin dili olan Türkçemizi sevmeleri ve ona değer vermeleri en büyük görevlerindendir. Bu sevgimizi her dil bayramında biraz daha kuvvetlendirelim. Türkçemiz ulusal birliğimizin en önemli unsurudur. Unutmayalım. Bunun için de çok çalışalım.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.