Dünya Şehircilik Günü ne zaman

Dünya Şehircilik Günü ne zaman
Bu yazımızda sizlere Dünya Şehircilik Günü ne zaman olduğu konusunda bilgiler vereceğiz.

Dünya Şehircilik günü tarihi,Dünya Şehircilik günü niçin kutlanır,Dünya Şehircilik günü nedir
8 Kasım Dünya şehircilik günü ile ilgili açıklama


Kentlerimizin son yıllarda karşı karşıya kaldığı olumsuzluklar önceki dönemlerle karşılaştırılmayacak boyutlara ulaşmış bulunmaktadır. Bir yağma düzeninin yaratabileceği tahribata karşılık gelecek bir yıkım yaşayan kentlerimiz uzun süreli birikimlerini hızla yitirmektedir. Kentleri yaşam mekanından çok rant ekonomisinin parçası olarak gören politikaların önünü açtığı talan rejimi, kentlerimizin uzun sürede yarattığı birikimi kamusal niteliğinden çıkartıp, özel kişilerde toplarken, benzer bir mülksüzleştirme sürecini görece güçsüz kesimlere yönelik olarak da sürdürmekte, bu kesimlerin yaşam mekanlarını ellerinden alıp, ayrıcalıklı kesimlerin hizmetine sunmaktadır. Benzer biçimde tarihi ve kültürel miras, kıyılar, ormanlar ve diğer doğal kaynaklarımız da bu talan rejiminden nasibini almaktadır. Bu durum kentlerde var olan eşitsizlikleri daha da artırırken, kentsel toplumsal yaşamı daha olanaksız hale getirmekte, doğayı ise geri dönülmez bir tahribata uğratmaktadır.

Bugün yaşadığımız büyük kriz, bu tür bir birikim rejiminin ve özel olarak da kentlerin krizidir. Bununla birlikte, önümüzdeki dönemde krizi yaratan politikalardan ve uygulamalardan vazgeçilmesini beklemek aşırı iyimserlik olacaktır. Kapsamlı bir yaklaşım ve karşı çıkış geliştirilmediği sürece, kentlerimizde süren talan rejiminin kaynak yaratma ve benzeri gerekçelerle daha da derinleştirilmesi çok daha olasıdır. Bu nedenle, önümüzdeki dönemde kentlerimizin bu talan rejimi ve içine düştüğü derin kriz karşısında korunması ve savunulması her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. Bu stratejinin anlamlı hale getirilmesi ise eleştirinin ötesine geçen alternatif kentsel yaklaşım ve politikaların ortaya konulmasıyla mümkündür.

Bu amaca yönelik olarak 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü 33. Kolokyumu‘nun konusu KENTLERİ KORUMAK/SAVUNMAK olarak tespit edilmiştir. Antalya kentinde gerçekleştirilecek Kolokyum‘un turizm ve kıyı kentlerine özgün dinamikleri de içinde taşıyan talan düzenine ve düzene alternatif yaklaşımların ve stratejilerin tartışılmasına özel bir vurgu yapması hedeflenmektedir.

Kolokyuma katkı yapacak katılımcıların sunmayı hedefledikleri çalışmaları aşağıdaki alt başlıklar çerçevesinde geliştirmeleri beklenmektedir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.