Evrensel ahlak ilkeleriyle İslam’ın ahlak ilkeleri arasında ne tür benzerlikler

Evrensel ahlak ilkeleriyle İslam’ın ahlak ilkeleri arasında ne tür benzerlikler
Evrensel ahlak ilkeleriyle İslam’ın ahlak ilkeleri arasında ne tür benzerlikler vardır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kur’ân-ı Kerîm ahlâkının temelini iman ve sevgi olarak tesbit eder. Bu temellere dayalı ahlâk prensiplerinde ise insanın kendisini ve toplumu tekâmül ettirici özellikler taşır.

İnsanın kendisine olduğu kadar başkalarına da değer vermesini, onların haklarını gözetmesini öngörür. İnsanın kendisini, ailesini ve içindeki yaşadığı toplumu ve dünyayı da hesaba katan Kur’ân, huzurlu, barış içinde, birbirini seven bir fert, bir aile, bir toplum ve bir dünya oluşturmak ister.

İslam, tek ve son din olarak gönderilmiştir. İslam, insana değer veren ve insan hayatını anlamlı hale getiren bir dindir. İnsani değerler ve insan hayatı öncelikli olarak ibadet ve muamelat kuralları belirlenmiştir. Evrensel ahlak ilkeleri de insani değerler noktasında insanlığı öne çıkarmaktadır.

Evrensel ahlak ilkeleri saygılı olmak, hoşgörülü olmak, adil olmak, merhametli olmak, vicdanlı olmaktır. İslam’ın ortaya koyduğu ahlaki değerler ise adil olmak, hoşgörülü olmak, zulmetmek, kul hakkı yememek gibi değerlerdir. Bu bakımdan evrensel ahlak değerleri insani merkezde dini değerlerle ortak özellikler ve benzerlikler içermektedir.

289
153
271
254
51
121
2007
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.