Fen Bilimleri LYS-2 Sınavında Yapılan Hatalar ve Dikkat edilmesi gereken noktalar

Fen Bilimleri LYS-2 Sınavında Yapılan Hatalar ve Dikkat edilmesi gereken noktalar
Kültür Fen Lisesi ve Kültür Lisesi uzmanları LYS’lerde alanlara göre yapılan en fazla hataları ve adayların dikkat etmeleri gerekenleri şöyle sıraladı:

Lisans yerleştirme sınavları çoğunlukla bilgi ölçen sorulardan oluşuyor.   Bu nedenle öğrencilerin konu detaylarını çok iyi öğrenmiş; temel kavram ve bilgileri çok iyi özümsemiş olmaları gerekiyor.

Sık Yapılan Hatalar

          Okumadan kaynaklanan hatalar;

Öğrencilerin soruyu eksik, hızlı okumaları sorunun bütününü görmelerinde sorun oluşturuyor. Eğitimleri süresince doğru okuma alışkanlığı kazanmış öğrenciler daha avantajlı.

·    Dikkatsizlikten kaynaklanan hatalar;

o Birim hataları yapmaları ”soruda istenilen birime dikkat etmemeleri çeldirici şıkkı işaretlemelerine yol açıyor”

o Çözdükleri soruların cevap seçeneğini,  optik cevap kâğıdına yanlış kodlamaları.

o “Kesinlikle doğrudur? Kesinlikle yanlıştır? Hangisi yanlıştır? Hangisi değildir? “gibi özel vurgulu soruları daha dikkatli okumaları, soruyu doğru çözmelerini sağlayacaktır.

o “Kesinlikle doğrudur?” tarzı sorularda soruda belirtilen öncüllerin doğruluğunu bulmak yerine, öncülü çürütmeye çalışmak daha doğru taktik olacaktır.

o Sıralamalı sorularda, sıralama hatasının yapılması yanlış cevap verilmesine neden oluyor.

 

·    Matematik bilgisi gerektiren sorularda yapılan hatalar;

o İşlem sorularında soruyu hızlı çözmek için yapılan dört işlem hataları doğru sonuca ulaşmayı engelliyor.

o Denklem çözümleri ve oran- orantı bilgisini Fen derslerindeki işlem ve yorum sorularına aktaramaması, soruyu çözememesine neden oluyor.

 

·    Grafik sorularında yapılan hatalar;

o Soruda verilen grafiğinin değişkenlerine dikkat etmeme sorunun hatalı çözülmesine neden oluyor.

o Grafikteki verilerin yanlış yorumlanması, çeldirici yanıtlara gidilmesine neden oluyor.

o Sorudaki grafikte, bilgiye nasıl ulaşacağını yani eğiminin ve eğri altındaki alanının hangi bilgiye ulaştıracağının iyi analiz edilmesi gerekiyor.

o Soruda verilen bilgiyi kullanarak grafiğe dönüştürememek yanlış şıkka yönlendiriyor.

·    Şekillere bağlı sorularda yapılan hatalar;

o Soru kökünü okumadan, doğrudan şekle yönelerek çözüm yapmaya çalışmaları soruyu hatalı ve eksik çözmelerine neden oluyor.

o Verilen şekilsel bilgilerdeki ayrıntılara dikkat etmemeleri, hata ya da eksik çözmelerine neden olmaktadır.” Cam kapta su ve gaz var, tarzı bir soruda suyu görmeyebiliyor”

·    Soruların görselliği öğrenciler üzerinde kaygı yaratabiliyor. Soruları görselliklerine göre derecelendirmeyin. Unutulmamalıdır ki uzun paragraf sorularında yanıt sorunun içinde bulunuyor.

·    Sistem ya da cisme etki eden tüm kuvvetleri doğru olarak göstermeniz, denklem kurmada kolaylık sağlayacaktır. Akıldan yapılan bu işlemde çoğu öğrenci denklemi yanlış ya da eksik verilerle kurar. Bu da sorunun çözülememesine ya da yanlış çözülmesine yol açacaktır.

·    Seçenekleri doğru okuyup, örtüşmeyen şıkkı ya da yanıtı görebilmek hem süreyi kısaltacak hem de doğru yanıta ulaşmayı kolaylaştıracaktır.

·    Tur atlama tekniğini kullanarak zamanı iyi değerlendirin. Çözümünden emin olmadığınız soru ile vakit kaybetmeyiniz. Bu soru ya da sorulara sınav sonunda bakmak üzere kendinize has imgeler koyun.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.