Fizyoterapist ne iş yapar

Fizyoterapist ne iş yapar
Hastaların hareket ve fiziksel işlev bozukluklarının ortadan kaldırılması veya iyileştirilmesi amacıyla gerekli tedavi programını oluşturmak ve uygulamaları yapmak ister misiniz? Öyleyse bu mesleğe ait açıklamaları mutlaka okumalısınız.

Fizyoterapist yaralanma, hastalık, engel, hareket sistemi bozuklukları ve sağlıkla ilgili diğer durumlardan kaynaklanan ağrı ve fonksiyon bozukluklarında; hekimin tanısına göre, fizik tedavi ve iyileştirmeye yönelik ölçme ve değerlendirme yaparak tedavi programını planlayan ve uygulayan kişidir.

Fizyoterapistler;

• Hastanın kas, sinir ve eklem gücünü, ağrı ve duyuları, protez-ortezleri çeşitli alet ve testlerle değerlendirir. Sonuçlara göre hastaya elektro tedavi, egzersiz tedavisi, iyileştirme programları uygular,
• Felçli hastalar için sürekli akım cihazı, sıcak su havuzu gibi özel tedavi tekniklerini kullanır,
• Sırt ve boyun kireçlenmesi olanların önce vücutlarının rahatsız bölgelerini ısı veren aletlerle ısıtır, daha sonra çeşitli alet veya elle uyarır, sertlikleri yumuşatır,
• Vücudun hareket yetisi azalmış kısımlarını güçlendirici egzersizler planlar ve uygulanmasını denetler,
• İşlev yetersizliği giderilemeyen veya tümüyle yok olan organların desteklenmesi için takılan yardımcı cihazların (protez veya ortez) kullanımını hastaya öğretir.

Fizyoterapist olmak isteyenlerin, fen bilimlerine ilgili, göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen, el becerisi gelişmiş, başkalarını anlayabilen ve yardım etmekten hoşlanan, sabırlı, dikkatli ve sorumluluk sahibi kişiler olması gerekir.

Mesleğin eğitimi, fizik tedavi ve rehabilitasyon yüksekokulu ile sağlık bilimleri fakültelerinin Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünde verilmektedir.

Fizyoterapistler hastane ve rehabilitasyon merkezleri, özel sağlık kurumları, özel eğitim merkezleri, spor/sağlık merkezleri, profesyonel ve amatör spor kulüpleri, huzur evleri, kaplıca/termal tesislerinde görev yaparlar. Çalışma ortamları temizdir. Fiziksel kuvvetlerini, seslerini, mimiklerini ve çeşitli aletleri kullanırlar, tüm sağlık personeliyle iletişim hâlinde çalışırlar.

Benzer Meslekler;

  • Terapist

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.