Genetik ve Biyoinformatik uzmanı ne iş yapar

Genetik ve Biyoinformatik uzmanı ne iş yapar
Canlıların oluşumunu programlayan genetik şifrelerin çözülmesi ve bubilgilerin tıp, biyoteknoloji gibi pek çok alanda kullanılması ile ilgili çalışmalar ilginizi çekiyor mu? O zaman bu mesleği okumadan geçmeyin.

Canlıların oluşumunu programlayan genetik şifrelerin çözülmesi, çözülen şifrelerin tıp, biyoteknoloji gibi pek çok alanda iyileştirme amaçlı kullanılması, depolanması ve anlamlandırılması için istatistiksel yöntemler geliştiren ve kullanan kişidir.

Genetik ve Biyoinformatik Uzmanları;

• Moleküler hücre biyolojisi, gen ve protein mühendisliğinde uygulanan temel teknolojileri kullanır,
• Yaşam bilimlerindeki bilgi bankalarını kullanır,
• Deneysel çalışmalar sonucu elde edilen verilerin geçerliliğini test eder,
• Elde ettiği bilgi birikimini ve amaca uygun yazılımları kullanarak moleküler etkileşimlere dair bir takım hesaplar yapar,
• Çeşitli biyolojik yöntemler kullanarak canlılarla ilgili genetik analizler yapar,
• Her bir projenin bitiminde bu konuyla ilgili dergilerde bir makale yayınlar.
• Elde edilen bulguları ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılarda, poster ve sözlü sunumlarla bilimsel camiayla paylaşır ve fikir alışverişinde bulunur,
• Biyoinformatik ve genetik alanındaki gelişmeleri takip eder.

Genetik ve Biyoinformatik Uzmanı olmak isteyenlerin dikkatli, temiz, düzenli, sorumluluk duygusu yüksek, sabırlı, araştırmacı kişiliğe sahip, değişik görüşlere ve yeniliklere açık, programlı çalışmayı seven, ekip çalışmasına yatkın, pratik ve hareketli çalışma temposuna uyum sağlayabilen, yazılı ve sözlü iletişim gücü yüksek, matematiksel kavramlarla düşünebilme ve problem çözme becerisi yüksek, fen bilimleri ve yabancı dil ilgisi olan kişiler olması gerekir. Deney laboratuvarı ve/veya bilgisayar ortamında çalışmaktadırlar Deney laboratuvarında bazı durumlarda radyasyon, yakıcı ve zehirli madde tehlikesi, kimyasal maddelerin yaymış olduğu koku olabilir. Çeşitli çevre ve canlı örnekleriyle çalışılması gerektiğinden biyolojik risklere karşı gerekli önlemleri alıp uygun ekipman ve kıyafeti kullanmak gereklidir.

Mesleğin eğitimi lisans düzeyinde, üniversitelerin Genetik ve Biyoinformatik bölümlerinde verilmektedir.

Genetik ve Biyoinformatik Uzmanları, üniversitelerde akademisyen olarak, ilaç şirketlerinde, hastanelerde ve biyoinformatik ve genetik inceleme yapan özel kuruluşlarda, adli tıp kurumlarında çalışabilirler. Gelişen biyoteknoloji ve biyoloji bilimlerine paralel olarak gelecekte genetik ve biyoinformatik uzmanına olan ihtiyacın artacağı öngörülmektedir. Bu kişiler genetik tanı merkezi ve biyoteknoloji şirketi kurabilir.

Benzer Meslekler;

  • Biyolog
  • Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı
  • Biyomühendis

Meslek Bilgileri

Meslek Kodu : 2131.18
Meslek Adı : Genetik ve Biyoinformatik Uzmanı
M. Ana Grubu : Profesyonel Meslek Mensupları
M. Alt Ana Grubu : Sağlık İle İlgili Profesyonel Meslek Mensupları
M. Grubu : Tıp Doktorları
M. Birim Grubu : Biyologlar, Botanikçiler, Zoologlar Ve İlgili Profesyonel Meslek Mensupları
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Lisans

Kaynak:Eğitim Sistem

3
0
0
0
6
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.