Habeşistan'a hicretin sonuçları

Habeşistan'a hicretin sonuçları
Habeşistan'a hicretin sonuçları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Günden güne artmakta olan müşrüklerin eza ve cefaları, Müslümanlar için dayanılmaz bir hal almıştı. Peygamber Efendimiz Erkam'ın evinde ikamet etmeye başladıktan sonra bu eziyetler daha da arttı. Bu sebeple Resulullah, Müslümanlardan isteyenlerin Habeşistan'a hicret etmelerine müsaade etti.

Müslümanlar ilk defa Miladi 615 yılında, Recep ayı içinde dördü kadın olmak üzere, 15 veya 16 kişi Habeşistan'a hicret ettiler. Bunların içinde Osman bin Affan ile ailesi Peygamberimizin kızı Rukiye de bulunuyordu. Bu hicreti haber alan müşrükler, arkalarından takipçi gönderdilerse de onları bulamadan geri döndüler. Bu hicret Habeşistan Necaşisi Ashame devrine rastlamaktadır.

Miladi 616 senesinde (İslamiyetin 7 yılında) 100 kişi kadar bir İslam kafilesi, Hz.Ali'nin ağabeyisi Cafer Tayyar'ın başkanlığında ikinci defa Habeşistan'a hicret ettiler. Kureyşliler İslamiyetin etrafa yayılmasından endişe ederek Habeşistan'a göç eden Müslümanları geri almak üzere Habeş hükümdarına değerli hediyelerle birlikte elçiler gönderdiler. Hırıstiyan olan hükümdar Müslümanlarla elçileri, huzurunda yüzleştirdi. Müslümanların başkanlığını yapmakta olan Cafer'i Tayyar, hükümdara İslamiyet'in esaslarını izah ettikten sonra Meryem suresini okudu. Bu ayetleri dinleyen hükümdar;

”Allah'a yemin ederim ki bu kelamlar Hz. İsa'ya gelen sözlerle aynı kaynaktandır” diyerek Kureyş elçilerine Müslümanları geri vermeyeceğini bildirdi. Daha sonra Habeş hükümdarı Müslümanlarla uzun uzun konuşmalar yaptı. Bazı tarihçelerin beyanlarına göre hükümdar gizlice İslamiyeti kabul etmiştir.

  • Afrika'da olan Müslümanların soyunu bu Habeşistan'a hicret edenler başlatmıştır.
  • Müslüman insanlar dinlerini rahatça yaşayabilmişlerdir. Çünkü oranın kralı bütün dinlere hoşgörülü davranıyordu.
  • Mekkelilerin baskılarından, onları dışlamalarından kurtulmuşlardı.
  • Müslümanlar eziyetten kurtulmuşlardır.
  • Habeşistan Yarımadası İslamiyet ile tanışmıştır.
  • Müslümanlar Mekke dışında bir yerde dini görevlerini özgür bir şekilde yerine getirme şansını elde etti.
  • İslamiyet farklı bölgelere yayılma imkanı buldu.

220
237
13
11
32
29
220
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.