Hz. Hamza nasıl Müslüman oldu

Hz. Hamza nasıl Müslüman oldu
Hz. Hamza’nın (r.a.) nasıl Müslüman olduğunu konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Künyesi; Ebn Ya'la veya Ebû Ammâre; Lakabi; Esedullah (Allah'in Aslani)dir. Babasi Abdulmuttalib, annesi Hâle'dir. Peygamber efendimizin amcası ve aynı zamanda süt birâderi idi. Annesi Hâle, Peygamber efendimizin vâlidesi Hazreti Âmine'nin amcasının kızıdır. Hazreti Peygamberimizden 2 (başka bir rivâyette 4) sene önce doğdu. Hicretten yedi yıl önce Müslüman oldu.

Usta bir savaşçı olduğundan, İslam'ı seçişi Müslümanları biraz daha kuvvetlendirmiştir. Hicrete katıldı. Bedir Savaşı'nda yer aldı. Bedir'de, çarpışmalardan önce yapılan er dileme hadisesinde, karşısına çıkan müşriklerden Şeybe, Utbe ve Tuayma bin Adiyy'i öldürdü. Müslümanların Bedir Savaşı'nı kazanmasında büyük rolü olduğu rivayet edilir.

Hamza'nın öldürdüğü Utbe'nin, Hind adında bir kızı vardı. Hind, babası Utbe ve amcası Şeybe'nin Hamza tarafından öldürüldüğünü haber alınca intikam almak için Vahşi adlı Habeşli bir köleyi görevlendirdi. Hamza, Uhud Savaşı'nda, sonradan Müslüman olacak olan Vahşi tarafından savaşın en kızgın anında mızrak darbesi ile öldürüldü.

Hamza ve diğerlerinin cenâze namazları kılındı. Abdullah bin Cahş ile Hamza'nın cenâzeleri aynı kabre konuldu. Hamza, Abdullah'ın dayısı idi. Kendisine "Seyyidüş-şüheda" (Şehitlerin Efendisi) denildi. Hamza, kılıcını çok iyi kullanır ve mükemmel ok atardı.

Hz. Hamza (r.a.) Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) en küçük amcasıdır. Peygamberimiz ile yaş farkı çok yoktur. Süt kardeşidir. (Peygamberimizi emziren Ebû Lebeb'in câriyesi Süveybe daha önceleri Hz. Hamza'yı da emzirmiş olduğundan, Hamza Peygamberimizin süt kardeşi idi.) Çocuklukları beraber geçmiştir.

Peygamberimize peygamberlik nail olunca sülalesinden ona en büyük desteği Ebu Talip vermiş Müslümanlığı kabul etmemiş ama onu korumuş ve kollamıştı. Başka destek veren olmamıştı.

Peygamberimize İslamiyeti açıktan yayması emredilince herkesi İslamiyete çağırdı. Mekke'nin ileri gelenleri bunda rahatsız oldular. Müslümanlara eziyet etmeye başladılar.

Müslüman olanların arasında Mekke'de kendisinde korkulan kişiler yoktu.

Bir gün Peygamberimiz Kabe'de ibadet ederken Ebu Cehil gelir ve Peygamberimize hakaret eder. Peygamberimiz sesini çıkarmaz. Evine gider.

Bu olay Hz Hamza'ya anlatılınca Hz .Hamza Kabe'ye gider ve Ebu Cehil'i bulur ve kafasına elindeki yay ile vurur. Kafası yarılır. Şöyle der.

Ben Muhammedin dinine girdim. Bende Müslümanım gücü yeten varsa ona söylediklerini bana söylesin.

Daha sonra Kabe'den ayrılır. Doğruca peygamberimizin yanına gider. Olan olayları anlatır ve Kelimeyi Şahadet getirir. Müslüman olur.

Hz. Hamza'nın Müslüman olması ile Müslümanlar biraz rahatlamıştır.

Hz. Hamza onlara güç vermiştir.

İslamiyet'in yayılması ile ilgili daha fazla bilgi öğrenmek için daha önce cevapladığımız soruların cevaplarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

295
40
47
154
28
27
27
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.