Hz. Muhammed’in peygamberliği müşrikleri neden rahatsız etti

Hz. Muhammed’in peygamberliği müşrikleri neden rahatsız etti
Sizce Hz. Muhammed’in (s.a.v.) peygamberliği müşrikleri neden rahatsız etti bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Müşrikler bağlılığı ve zorunluluğu sevmezlerdi. Zevke, hileye, kötü işlere düşkün kimselerdi. Peygamberimiz bunlara karşı olduğundan onların hoşuna gitmedi. Peygamberimizin en çok karşı çıktığı ise putlardı. Onlar putları çok önemsiyor zaten de tapıyorlardı. Bu durumu bozmasından dolayı da Peygamberimizi sevmemişlerdi.

Müşrikler eğlenceye, zevke, paraya düşkün kimseler oldukları için putlara da ziynet eşyaları takılırdı. Her yerden gelen kişiler putlara değerli ziynet eşyaları takardı. En son bu takılar müşriklere kalırdı. Peygamberimiz de putların yıkılmasını istiyordu. Bu nedenlerden dolayı Hz. Muhammed (s.a.v)'i sevmemişlerdir ve rahatsız olmuşlardır.

İslam’ın doğuş yıllarında Mekke müşriklerinin Peygamberimize ve İslam’a karşı çıkma nedenlerini, siyer âlimi ve tarihçi M. Asım Köksal, İslam Tarihi'nde özetle şöyle sıralar:

1- Hz. Muhammed ve İslam, putlara ve putperestliğe yönelik köklü eleştiriler getiriyordu. Oysa putlar, müşriklerin atalarının dinini temsil ediyor; onların çıkar egemenliğini koruyordu.

2- Mekke bölgenin dini, ticari, idari merkezi idi: Kâbe putlarla doldurulmuştu, panayırlar burada kuruluyordu, kabile reislerinin oluşturduğu Darü'n-Nedve Mekke'de toplanıyordu. Peygamberimizin İslam daveti ise, merkeze karşı bir başkaldırı niteliği taşıyordu.

3- İslamiyet, her tür sınıf ayırımına karşı çıkıyor, inanların eşitliğini savunuyordu; "üstünlük takvada" diyordu. Mekke'nin ayrıcalıklı sınıfının bu durumu kabul etmesi zordu.

4- Hz. Peygamber'in Haşimoğulları'ndan çıkmasını, diğer bazı kabileler ona iman etmekle Haşimîlerin üstünlüğünü kabul etmek olarak yorumladılar ve reddettiler.

5- Müşrikler, Kur'ân'ın/vahyin, Kureyş'in ulularından birine değil de Hz. Peygambere inmesini ona yakıştıramadılar ve kabule yanaşmadılar.

16
2
2
1
6
5
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.