İfrat ve itidal ne demek

İfrat ve itidal ne demek
İfrat ve itidal ne demek, ne anlama gelir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İfrat: Kelime olarak aşırı gitme, bir işte sınırı aşma, ölçüsüz davranma, taşkınlık gibi anlamlara gelir. Terim olarak ise ifrat, Hz. Peygamberin (s.a.v.) örnekliğini dikkate almayıp aşırı gitmeye, kural tanımamaya denir. İfratın karşıtı ise tefrittir.

İtidal, Türk Dil Kurumu'nun internet sitesinde yer alan bilgilere göre 'Aşırı olmama durumu, ılımlılık, ölçülülük ve soğukkanlılık' anlamı taşımaktadır.

Îtidâl; bir şeyin kemiyet ve keyfiyet itibariyla iki hal arasında, doğru, düzgün, müstakîm ve mütenâsib olması demektir. Denge, tabiîlik, istikrâr, uygunluk, zindelik mânalarını da ifâde eder. Îtidâl, ifrat ve tefrite kaçmadan orta bir yaklaşım tarzını tâkib etmektir.

Tefrit: Herhangi bir konuda geri kalma, yeterli ölçüde olmama, vasatın altında kalma gibi anlamlara gelir. İtidal: Duygu, düşünce, inanç, ibadet, ahlak ve davranışlarda dengeli ve ölçülü olmak, aşırılıklardan kaçınmak demektir.

3
3
1
2
3
3
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.