Kefaret orucu nedir

Kefaret orucu nedir
Fıkıh kitaplarında, özürsüz olarak, bile bile başladığı orucu bozmaktan ötürü 61 gün kefaret orucu tutmak gerektiği belirtilir. Kefaret orucu nedir, ne yapılması gerekir ve hangi durumlar kefaret orucu gerektirir gibi soruların yanıtı haberimizde

Kefaret orucu nedir?

Kefaret orucu ramazan ayında bilerek orucu bozanların dünyadaki cezasıdır. Özürsüz olarak oruç bozanlar 60 gün aralıksız oruç tutmak60 fakire yemek yedirmek veya imkan varsa bir esiri özgürlüğüne kavuşturmakla mükelleftir. Kefaret orucu kaza orucu ile bir tutulamaz. Kaza orucunda kişiler oruç tutamadıkları günler için günü gününe oruç tutarlar. Kaza orucu kefaret orucundan bağımsız tutulur. Aynı zamanda kefaret orucu ramazan ayının dışında bir zamanda tutulması gereklidir.

Kefaret orucunda yolculuk ve hastalık gibi durumlar iki aylık sürece denk gelirse kefaret orucunu yeniden tutmaları gerekir. Kadınların adet halleri ise sırayı bozmaz. Adetleri tamamlandıktan sonra gün geçirmeden kefaret oruçlarına devam etmeleri gerekmektedir. Hanefîler, kefâret seçeneklerinde sıra gözetmenin gerekli olduğunu savundukları için öncelikle iki ay peş peşe oruç tutmayı, bu mümkün olmazsa diğer seçenek olan altmış fakiri doyurma seçeneğinin uygulanabileceğini ileri sürmüşlerdir. Mâlikîler ise, sıra gözetmeksizin herhangi bir seçeneğin yerine getirilmesini yeterli görmüşlerdir.

Kefaret Orucu Nasıl Ödenir?

Kefaret orucu islamiyetin ilk çağlarına kadar dayanmaktadır. Peygamber Efendimizin zamanında fidye vermek isteyen kişiler oruç tutmadıkları her gün için ramazan ayının başında ya da sonunda bir fıtra üzüm, hurma ve un verirlerdi. Günümüzde kefaret orucu tutamayacak olan kişiler ise 60 fakiri öğlen, akşam, sabah gün içerisinde birkaç kez bir fakirin karnını doyurabilirler. Günde bir kez 120 gün fakirin karnını doyurmakta caiz olmaktadır.

Tüm bunların yerine istenilirse altın, ekmek vermek de caiz olmaktadır. Yine istenilirse para da verilebilir fakat dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır, fıtra miktarı fakir olan kişiye toplu halde verilirse bu bir günlük verilmiş kabul edilir. Bir kişiye sabahtan akşama 2 kez yemek yiyorsa 2 kez yemek vermek gerekmektedir, fakat daha fazla yemek tek seferde verilirse bu bir gün olarak sayılmaktadır.

Kefaret Orucu Niyeti Nasıldır?

Bütün kaza ve keffaret oruçları ile mutlak adak oruçları için niyetin geceleyin veya ikinci fecrin başlangıcında yapılması şarttır. Ayrıca bu oruçları niyette göstermek gerekmektedir. Bundan dolayı bunlardan herhangi biri için fecirden sonra niyet edilirse veya bunlardan hangisinin tutulacağı kalb ile tayin edilmezse, bu oruçların tutulmaları sahih olmaz. Çünkü bu oruçlar için belli bir gün yoktur. Bunlara hangi günlerin ayrılacağı, ancak böyle bir niyet ile tayin edilmiş olur.

Kefaret orucunu gerektiren durumlar

  • Sigara içmek
  • Bilerek yiyip içmek
  • Cinsel ilişkiye girmek
  • Kan aldırmak, gıybet etmek ev sürme çekmek gibi durumlardan dolayı orucunun bozduğunu düşünerek yiyip içmek
  • Ağıza giren suyu kasten yutmak

3
0
0
2
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.