Kuvâ-yı Millîye hangi amaçla kurulmuştur

Kuvâ-yı Millîye hangi amaçla kurulmuştur
Kuvâ-yı Millîye hangi amaçla kurulmuştur bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Türk milleti, yurdunun İtilaf güçlerince işgalini asla kabul etmemiş bu konuda ilk günden tepki göstermiştir ancak Yunanlıların İzmir ve çevresini işgal edip halka kötü muamele yapması Millî Mücadele sürecinde bir dönüm noktası olmuştur. Gerçekleşen işgalleri İstanbul Hükûmeti’nin geçici bir durum olarak görmesine rağmen Türk halkı işgallerin ciddiyetini çoktan anlamış bölgelerini ve vatanlarını savunmak için işe koyulmuşlardı. İşgallerin geçici değil kalıcı olacağının halk tarafından anlaşılması üzerine Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerinin çalışmaları sonucunda direniş birlikleri oluşturuldu.

Kuvâ-yı Millîye denilen bu birliklerde görev yapan askerler gönüllü kişilerdi. Bu birlikleri terhis edilmiş Osmanlı subayları komuta ediyordu. Bu birliklerde kadın, erkek her yaştan vatan sevdalısı bulunuyordu. Kuvâ-yı Millîye’nin ihtiyaçları halk tarafından karşılanıyordu.

Gönüllülerden oluşan bu birlikler düzenli Türk ordusu kurulana kadar düşmanla kahramanla mücadele etmiş, bazı yerlerde düşmanı durdurmuş, bazı yerlerde ise yavaşlatmıştır. Ankara’da Büyük Millet Meclisinin açılmasından sonra Meclise karşı başlatılan isyanların bastırılmasında da aktif görev almışlardır. Birinci İnönü Savaşı öncesinde düzenli orduların kurulmasıyla birlikte Kuvâ-yı Millîye güçleri de düzenli orduya dâhil edilmiştir. Düzenli orduya katılmak istemeyen bazı Kuva-yi Millîyeciler bölgelerinde isyan ederek Büyük Millet Meclisine karşı geldiler. Bu gibi isyanlar Batı Cephesi’nde düşmanın yurttan atılmasını geciktirmiştir.

2
1
1
1
1
2
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.