LYS-5 İngilizce sınavında dikkat edilmemesi gereken noktalar

LYS-5 İngilizce sınavında dikkat edilmemesi gereken noktalar
LYS-5 İngilizce sınavında dikkat edilmemesi gereken noktalar nedir, Kültür Fen Lisesi ve Kültür Lisesi uzmanları LYS 5’de alanlara göre yapılan en fazla hataları ve adayların dikkat etmeleri gerekenleri şöyle sıraladı:

LYS 5 sınavı on ana başlık altında toplanabilir. Bu başlıklar altında dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar kısaca şu şekilde ifade edilebilinir.

1. Boşluğa uygun düşen ifade

Bu tip sorularda öğrencinin gramer bilgisi ölçülmektedir.Öğrenciler yıllarca gramer dersleri görmelerine rağmen bu bölümde çok fazla hata yapmaktadırlar.Bunun ana nedeni ise öğrencilerin dilin diğer beceri yönlerinin (Kitap okuma, görsel ve sesli yayınları takip etme gibi…)yetersiz olması ve öğrenilen kuralların yeterince özümsenmemesinden kaynaklanmaktadır.

2. Cümlenin İngilizce Karşılığı

Bu tip sorularda anahtar kelime dediğimiz ve verilen ifadeyi tam olarak tercüme etmeden cevabı bulmaya yarayan çeşitli kullanımlar vardır.Bu kelimeler göz ardı edilmemelidir. Yardımcı fiil uyumu bir başka önemli noktadır. Son olarak İngilizce ve Türkçedeki söz dizimi farklılığından dolayı birçok hata yapılmaktadır.

3. Cümlenin Türkçe Karşılığı

Bu bölümde dikkat edilmesi gereken iki ana başlık vardır.

a) Dilbilgisi Konuları

·    Zaman uyumu
·    Sayı Uyumu
·    Cinsiyet uyumu veya farkı
·    Yardımcı fiil
·    Özne uyumu
Yukarıda sayılan başlıklar dikkat edilmelidir.

b) Bağlaçlar ve Anlam uyumu

Çeviri yaparken bağlaçların hangi mantık ilişkisi ile kullanıldığını bilmemiz gerekir.Mutlaka çeldiriciler verilir ve genelde cevabın zıt yapısındadır.

4. Parçayla ilgili sorular

Anlama soruları birkaç tip olarak karşımıza çıkar.

·    Yorum sorusu
·    Çıkarım sorusu
·    Açıklama sorusu
·    Ana fikir soran çeşit
·    Gizli mesaj sorusu
·    Sonuç Çıkarma sorusu
·    Demeye Çalışma sorusu
·    Özellikle bir şeyin belirtilmesi

Parçayı okurken bu sorular dikkate alınıp ne istenildiğine çok dikkat edilmelidir.

5. Duruma Uygun düşen ifade

Bu tip sorularda dilin işlevsel yöntemini ne kadar iyi anladığınız sorulur. Bu soru grubunda sorulan her şey sizin yaşantınızdan ve sosyal çevrenizden alınmış gerçek durumlardır. Kullanılan yardımcı fiillere çok dikkat edilmeli ve birden fazla çeldirici şıkları bulunduğu için  en mantıklısını seçmeniz beklenir.

6. Cümlenin diğer bir ifadesi

Bu tür sorularda çeldiriciler çoğunlukla zaman uyumu , cümlenin çoğul veya tekil olması , cinsiyet ,ve özne – yüklem farklılıkları ile doludur ve bunlara dikkat edilmesi gereken husustur.

7.  Cümle tamamlama

Cümle tamamlama sorularında ağırlıklı olarak en çok yapılan hata bağlaçların yanlış kullanımı ve yine zaman uyumudur.

8. Paragraf Tamamlama

Paragraf tamamlamada anlam bütünlüğü çok önemlidir. Paragrafın ilk cümlesinden son cümlesine kadar konu bütünlüğü sağlanmalıdır. Bazı durumlarda bir veya yarım cümle boş bırakılmış olabilir. Özne –yüklem uyumu ve olayın akış sıralaması önemlidir.Bu bölümde en çok yapılan hata paragrafın hızlı bir şekilde okunup son cümlenin gözden kaçmasıdır.

9. Diyalog Tamamlama

Bu konuda ilk önce dikkat edilmesi gereken boşlukta söylenmiş şeyin soru cümlesi olup olmadığıdır. Bazı boşluklardan sonraki cevap Yes yada No olarak başlar. Burada boşluğun soru olduğuna dikkat edilmelidir.Yine öznenin birinci ve ikinci şahıs olması ve boşlukta da buna uygun özneye cevap vermesine dikkat edilmelidir.Bir başka önemli husus ise boşluktan önceki zaman ile boşluktan sonraki zamanın uyumudur.

10. Parça bütünlüğünü bozan cümle

Bu bölümde parçanın tek bir konu ile ilgili olduğuna dikkat edilmelidir ve konunun sırası ile anlatıldığı dikkate alınmalıdır. Bir konudan bahsederken başka konuya geçiş yapılmış olabilir. Bazen konu anlatımında anlam olarak bir sıkıntı yok gözükse de zaman uyumsuzluğu yüzünden yanlış olarak şık belirlenebilir. Yine her bölümde oluğu gibi özne –yüklem uyumunun bu bölümde de  göz ardı edilmemesi gerekir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.