LYS İngilizce sınavına nasıl çalışılmalı?

LYS İngilizce sınavına nasıl çalışılmalı?
LYS İngilizce sınavına girecek adaylar için Dilko Yayınları Yayın Kurulu Başkanı Nizamettin Er önemli tavsiyelerde bulundu.

LYS İngilizce sınavına girecek adaylar için Dilko Yayınları Yayın Kurulu Başkanı Nizamettin Er önemli tavsiyelerde bulundu.

Yabancı dil sınavına hazırlanan adaylar için YGS sonrası yoğun İngilizce çalışma günleri başladı. Dil-1/Dil-2/Dil-3 puan türleri içinde LYS-5 sınavında elde edeceğimiz netlerin payı oldukça yüksektir. Dolayısıyla, kalan sürede İngilizce çalışmayı en verimli şekilde planlamakta fayda var. LYS-5"e hazırlık çalışmasını 3 başlık altında şöyle ele alabiliriz.

1. Kelime çalışması: 80 soruluk LYS-5 sınavında 5-6 adet kelime sorulmasına rağmen sınavın yüzde 80"i okuduğunu anlamaya yönelik sorulardan oluşmaktadır. Soruda doğru cevabı bulabilmek için “okuduğunu anlama becerisinin” etkin olması kadar kelime dağarcığının da çok iyi olması gerekir. Bu bakış açısı ile adayların geçmiş yılların LYS-5 sınavlarını inceleyerek kelimeleri taramalarında fayda var. bu ilik adımın yanı sıra her gün düzenli olarak yeni kelimeler öğrenilmeli, mümkünse bir “kelime defteri” tutarak öğrenilmiş tüm kelimeler aralıklarla tekrar edilmelidir. Kelime haznesini her gün yeni kelimeler ekleyerek güçlendirmek çok önemlidir. Kelime dağarcığının önemi konusunda aklımızda kalması adına şu örneği paylaşmakta fayda görüyorum; 60 net yapan bir aday ile 70 net yapan bir aday arasındaki en temel farklılık “kelime haznesinden” kaynaklanmaktadır.

2. Dilbilgisi çalışması: LYS-5 sınavında ilk 20 soruda 15 adet dilbilgisi sorusu yer almaktadır. Tüm gramer konularını adayların neredeyse büyük bir çoğunluğu bilmesine rağmen bu bölümde genelde yüksek sayıda yanlış yapılmaktadır. Konuları detaylı olarak tekrar etmenin yanı sıra gramer sorularında doğru metotla soru çözüldüğü takdirde hem ilk 20 soruda hem de sınavın geri kalan bölümünde daha fazla sayıda nete sahip olunabilmektedir.

3. Skills çalışması: Sınavda kelime ve gramer sorularının dışında kalan soruların adayların “yorum ve anlama becerisi” üzerine kurgulandığı bölümdür. Bu bölümdeki soru tipleri: Okuma parçası (15), Cümle tamamlama (8), Diyalog (5), Anlamca en yakın (5), Verilen durum (5), Parça tamamlama, Çeviri (12), Anlam bütünlüğünü bozan (5) sorulardır. Sayıca en fazla sorunun yer aldığı bu bölümde başarılı olabilmek için yukarıda belirtilen iki temel çalışma prensibinden yararlanılmaktadır. Kelime haznesi iyi ve gramer konularına hakim olan bir adayın bu bölümdeki sorularda “yorum ve anlama becerisi” sayesinde yüksek sayıda nete ulaşabileceği öngörülebilir. Bu bölümdeki sorularda doğru ipuçları ile soruları çözebilen aday sınavda zaman baskısını da daha az hissedecektir.

Kelime-Dilbilgisi-Skills çalışması birbirini tamamlayan çalışmalardır, birbirlerinin alternatifi değildir. Sınavda dilediğiniz netlere ulaşmanızı sağlayacak bu çalışmanın sistemli bir çalışma yöntemi olduğunu belirtmek isterim. Her deneme sınavını gerçek sınavın birer provası olarak görmeli, çıkan yanlışlarınızı da sadece sınava kadar giderilmesi gereken eksikleriniz olarak değerlendirmelisiniz.

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.