LYS'de Felsefe testi adayları zorladı

LYS'de Felsefe testi adayları zorladı
Coğrafya-2, tarih ve felsefe bölümünden testlerinin yer aldığı LYS-4 (Sosyal Bilimler) yapıldı. Uzmanların, öğrenci yorumlarından yola çıkarak verdiği bilgiye göre, tarih ve coğrafya testlerinde müfredat dışı soru çıkmadı. Felsefe ise öğrencileri zorladı.

Üniversiteye girişte ikinci aşama olarak uygulanan Lisans Yerleştirme Sınavları'nın (LYS) ilk oturumu olan LYS-4 (Sosyal Bilimler) ile ilgili Uğur Dershanesi uzmanları, öğrencilerden aldığı bilgiye göre yorum yaptı. Buna göre tarih ve coğrafya-2 testinde müfredat dışı soru sorulmadı. Felsefe'de ise doğrudan bilgi gerektiren, uzun sorular yer aldığı için öğrenciler zorlandı.

Hem uzun, hem de bilgiye dayalı

Felsefe soruları doğrudan bilgi gerektiren ve ayrıntılı sorgulama yaptıran tarzda. Öğrencilerimiz, soruların uzun ve bilgiyi gündelik hayata uyarlayan bir dilde olduğunu söylediler. Psikoloji, doğrudan kavram sorgulayan; sosyoloji yorum gücünü de irdeleyen; mantık ise işlem gerektiren sorulardan oluştu.

Tarih müfredat dışı soru yok

Sınav, müfredatla örtüşüyor. İlk Çağ'dan ya da İnkılap Tarihi'nden soru olması müfredat dışı olarak algılanmamalı. Kültür tarihi konusunda bu konular işlendi. Sınavda detay bilgilere yer verildiği anlaşılıyor.

Coğrafya kolaydı

Öğrencilerin izlenimlerine göre Coğrafya-2 soruları çok da zorlayıcı değil. Sorular ağırlıklı olarak beklendiği gibi 11'inci ve 12'nci sınıf müfredatını kapsıyor. 9 ve 10'uncu sınıf konularından da sorular var. Müfredat dışı soru yok, konu dağılımı dengeli.

Sınavlar devam ediyor

Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil ise, sınav sürecinin devam ettiğini hatırlatarak, öğrencilere şunları söyledi:
"Sınav süreci hala devam ediyor. LYS-4'ün muhakemesini bir kenara bırakıp diğer sınavlarla ilgili zihinsel hazırlığınızı yapın. Puan türlerinin oluşumunda her oturumun değerli ve önemli olduğunu unutmayın."

Öğrenciler içeride, veliler dışarıda heyecan yaşadı

İstanbul'da Güzide Yılmaz İlkokulu'nda sınava giren adaylar içeride ter dökerken, aileleri de dışarıdaki heyecanlı bekleyişini sürdürdü. Adaylardan, Okan Ağar daha önce gazetecilik okuduğunu ancak bölümünü sevmediği için bıraktığını ve yeniden sınava girdiğini söyledi. Ağar, bölüm tercihi ile ilgili henüz karar vermediğini belirterek, sınavının iyi geçtiğini söyledi.

Kaan Seven ise, anadolu üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nde son sınıfta okuduğunu ancak kendisini denemek amacıyla LYS'ye katıldığını belirterek, "Sınav kolaydı, şu an için bir hedef belirlemedim" dedi.

Sena Akdoğan ise öğretmen olmak istediğini, sınav sorularının genel olarak kolay olduğunu söyledi. İkinci kez LYS'ye katıldığını beliterek, hazırlık sürecin iyi geçtiğini anlattı.

Doğuştan kemiklerinden kaynaklanan rahatsızlık nedeniyle koltuk değnekleri yardımıyla yürüyebilen Mert Güven adlı aday ise, sınavın iyi geçtiğini söyledi. ECA Anadolu Lisesi mezunu Güven, "Sorular genel olarak kolaydı ama felsefe grubu biraz zorladı. Hedefim televizyon ve gazetecilik, öncelikle bu bölümlerde eğitim almak istiyorum. Sınava hazırlandım, çalıştım" dedi.

Başka bir aday da felsefede soruların uzun olduğundan yakındı. Din kültürü ve ahlak bilgisinde çelişkili sorunların bulunduğunu belirterek, "Coğrafya kolay, tarih fena değildi, en çok felsefe soruları uzundu, zorladı" dedi.

Aileler sınavsız üniversiteye girişten yana

Sınava Hasan Şadoğlu Lisesi'nden mezun olan kızının katıldığını anlatan Neşe Başpınar adlı veli de hedeflerinin hukuk olduğunu söyledi. Kızının çok zor bir hazırlık süreci geçirdiğini belirterek, üniversiteye sınavsız yerleşmeye dayalı bir sistemin olması gerektiğini savundu. Başpınar, "Öğrenciler kadar stres yaşıyoruz, ne uyuyor ne geziyorlar. Aylar boyunca sosyal yaşamdan kopuk geçiriyorlar gençlik dönemini" dedi.

"Sınav sorularının hepsi açıklanmalı"

Nurcan Nalgat adlı veli ise, sınava oğlunun katıldığını, çok stresli olduğunu söyledi. Bu yıl dershaneye giden oğlunun çok stres yaşadığını, sınav sisteminin doğru olmadığını dile getirerek, "Öğrencilerin başarısı üniversitede ölçülmeli. Ayrıca, sınav sorularının hepsinin açıklanması gerekiyor. Bütün sınav sorularının açıklanmamasından rahatsız oluyorum. Çocuklar ne yaptığını nasıl anlayacak?" dedi.
Torununu sınava getiren 62 yaşındaki Sultan Bulut ise, "Torunum kadar heyecanlıyım" diyerek duygularını anlattı.

Kaynak:Hürriyet

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.