Mekkeli Müslümanların Medine’ye davet edilmesinin sebepleri nelerdir

Mekkeli Müslümanların Medine’ye davet edilmesinin sebepleri nelerdir
Mekkeli Müslümanların Medine’ye davet edilmesinin sebeplerinelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İnkarcıların maddi ve manevi işkenceleri karşısında can, mal, namus, akıl ve din emniyetlerini yitiren Müslümanların insanca bir hayat sürmek ve inançlarının gereğini yerine getirebilmek için 622 yılında Mekke'den Medine'ye yapmış oldukları göç hareketine hicret denir.

Hicretin nedenleri:

  • Hz. Peygamber'in ve sahabelerinin,
  • İslam'ı gereği gibi yaşamak
  • Diğer insanlara Allah'ın emir ve yasaklarını duyurmak
  • Mekke'li müşriklerin işkencelerinden kurtulmak istemeleridir.

Hicret eden Mekke'li Müslümanlara muhacir, onlara yardım eden Medine'li Müslümanlara ensar denir.

Hz. Muhammed'in peygamberlik sıfatını aldıktan sonra İslamiyeti Arabistan'da bulunan Mekke şehrinde öncelik olarak ailesine yakınlarına daha sonra da Mekke halkına yaymak istemişti. Herkesi Müslümanlığa teşvik etmeye çalışarak İslam dinine davet etti. Bunun sonucunda bu kişilerin bir kısmı İslamiyeti kabul görerek ona inandı ve Müslüman oldu. Bu durumun yanı sıra ona karşı çıkan kişilerde vardı. Karşı çıkmalarının sebebi yaşadıkları coğrafyanın ve hayatlarının üzerinde düşündüğü menfaat çıkarlarıdır. Bu kişiler özellikle bu coğrafyada üstün tutulup saygı gösterilen insanlardı.

İslam dinine ve Hz. Muhammed'e karşı çıkan bu kişiler dine ve Müslümanlara zarar vermek için kötülük yapıyorlardı. Kendi varlıklarını ve üstünlüklerini kaybetmemek için İslam'a inanan müminlere eziyet etmekteydiler. Bu durumdan bağımsız bir şekilde Medine'de de yayılan İslam dini giderek daha da güçleniyordu. Mekkelilerin bu durumundan rahatsız olan Medine'deki Müslümanlar, Mekke'deki Müslümanları daha rahat etmeleri ve kötülükten kaçmaları için Medine'ye davet etmiştir. Hicri 622 yılında Mekkeli Müslümanlar Medine'ye 'Hicret' adıyla da bildiğimiz göçü meydana getirmiştir.

1
9
0
6
39
0
56
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.