Merkez Bankası’nın hissedarları

Merkez Bankası’nın hissedarları
Merkez bankası, bir ülkenin ya da ülkeler grubunun para politikasından sorumlu kurumdur. Merkez bankasının temel amacı para biriminin ve para arzının istikrarının sürdürülmesidir.

MERKEZ BANKASI'NIN HİSSEDARLARI

Merkez Bankası'nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre; 25,000 TL tutarındaki sermayesi 250,000 adet hisseye ayrılan TCMB'nin hisse senetleri (A), (B), (C) ve (D) olmak üzere dört sınıfa ayrıldı.

(A) sınıfı hisse senetleri münhasıran Hazine'ye, (B) sınıfı hisse senetleri Türkiye'de faaliyette bulunan milli bankalara, (C) sınıfı hisse senetleri 15,000 hisseyi geçmemek üzere milli bankalar dışında kalan diğer bankalarla imtiyazlı şirketlere, (D) sınıfı hisse senetleri ise Türk ticaret müesseselerine ve Türk vatandaşlığını haiz tüzel ve gerçek kişilere tahsis edildi.

Buna göre 2017 yıl sonu itibarıyla, TCMB sermayesinin yüzde 55.12'si (A) sınıfı, yüzde 25.74'ü (B) sınıfı, yüzde 0.02'si (C) sınıfı, yüzde 19.12'si ise (D) sınıfı hisselerden oluşuyor. 

Hazine %55
T.C. Ziraat Bankası %19
TCMB Mensupları Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı %5
Türkiye Garanti Bankası %3
Türkiye İş Bankası %2
T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu %2
Türkiye Kızılay Derneği %1
Türkiye Halk Bankası %1
Diğer %12

Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsimiz. Tıklayınız

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.