Mihca bin Salih (r.a.) kimdir

Mihca bin Salih (r.a.) kimdir
Mihca bin Salih (r.a.) kimdir, Bedir Savaşı'nda şehit düşen ilk Müslüman kimdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İslam dini insanlara Yüce Allah'ın varlığına ve birliğine gönülden inanmayı, bu inanca da samimiyetle bağlı kalmayı emreder. Her türlü kötülük, haksızlık ve adeletsizlikten uzak durmayı, sadece Allah'tan (c.c.) korkmayı öğütler. Mesela bu konuyla ilgili bir ayette, “O hâlde, gücünüz yettiği kadar Allah'a karşı gelmekten sakının. Dinleyin, itaat edin, kendi iyiliğiniz için harcayın...” (Teğâbün suresi, 16. ayet.) buyrulur. Başka bir ayette ise Yüce Allah şöyle bir uyarıda bulunur: “Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten nasıl sakınmak gerekiyorsa, öylece sakının ve siz ancak Müslümanlar olarak ölün.” (Âl-i İmrân suresi, 102. ayet.) İşte ilk dönem Müslümanları da Hz. Peygamber'in (s.a.v.) rehberliğinde Kur'an'ın emir, öğüt ve uyarılarını her zaman dikkate almışlardır. Onlar, Allah'ın (c.c.) varlığına ve birliğine iman etmeyi her şeyden üstün tutmuşlar, gerektiğinde bu uğurda canlarını feda etmekten, şehadet şerbeti içmekten çekinmemişlerdir.

İslam'ın ilk yıllarında ve Hicret'ten sonraki dönemde birçok Müslüman inancı uğrunda savaşmayı ve gerektiğinde bu uğurda şehit olmayı seve seve göze almıştır. İşte bu sağlam inançlı, fedakâr Müslümanlardan biri de Mihca bin Salih'tir (r.a.). Mihca bin Salih (r.a.), Hz. Muhammed'in (s.a.v.) peygamberliğinin ilk yıllarında ona inanmış ve Müslüman olmuştur. Aslen Yemenli olan Mihca bin Salih (r.a.), Hz. Ömer'in (r.a.) kölesiydi. (İbn-i Hişam, es-Siretü'n-Nebeviyye, C 2, s. 362.)

Hz. Ömer (r.a.) onu azat edip hürriyetine kavuşturdu. Mekke'den Medine'ye hicret eden Müslümanlar arasında o da yer aldı. Hz. Peygamber'le (s.a.v.) birlikte Mihca bin Salih de Bedir Savaşı'na katıldı. O korkmadan, çekinmeden, severek ve isteyerek katıldığı bu savaşta ön saflarda yer aldı. Ancak bu mübarek sahabi, müşrik Mekke ordusundan atılan bir okla ağır şekilde yaralandı ve şehit oldu. Mihca bin Salih'e (r.a.) ok atan müşrik de Âmir bin el-Hadrami'dir. Bedir Savaşı'nda şehit düşen ilk Müslüman Mihca bin Salih (r.a.) olmuştur. (İbn-i Hişam, es-Siretü'n-Nebeviyye, C 2, s. 362.) Yüce Allah, Mihca bin Salih (r.a.) ile tüm Bedir ve İslam şehitlerine rahmet eylesin.

44
26
43
28
26
26
113
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.