Misak-ı Millî sınırları içinde yer alan Musul’u kaybetmemizin sebepleri

Misak-ı Millî sınırları içinde yer alan Musul’u kaybetmemizin sebepleri
Misak-ı Millî sınırları içinde yer alan Musul’u kaybetmemizin sebepleri neler olabilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İngiltere Musul üzerindeki etkisinin azaldığını görmekteydi, bunun üzerine iç karışıklıklar çıkardı. Bu isyanın amacı bizi oyalamak ve Musul’u geri kazanmaktı. Nihayetinde başardılar. İsyanı bastırmak amacıyla kurulan İstiklal Mahkemeleri Şeyh Sait’in yakalanmasına aynı zamanda Musul hakkımızı kaybetmemize neden oldu.

Musul sorunu, Lozan’da çözüme kavuşturulamayan meseleler arasında yer almaktadır. Musul sorunu, İngiltere’nin Musul petrollerine sahip olmak istemesi nedeniyle sürüncemede kalmıştır. Mısak-i Milli içinde yer alan Batum, Batı Trakya, Adalar, Kıbrıs, Hatay gibi yerlerde Lozan’da kaybedilmiştir. Adaların ve Karaağaç’ın bir kısmı Türkiye’ye bırakılmıştır.

Musul’un kaybedilmesi nedenleri Musul konusunda İngilizlerin derin siyaseti, meselenin Milletler Cemiyeti’ne devredilmesi ve Türkiye’nin uluslararası sahnede yalnız bırakılmasıdır. Musul en önemli topraklardan biri olarak bilinmektedir. Çünkü Musul petrolleri oldukça değerlidir. Bu konuda İngilizler Irak toprak bütünlüğünü de tehdit ederek Musul’a sahip olmayı başarmışlardır.

2
104
7
10
19
26
55
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.