Muktedir ne demektir

Muktedir ne demektir
Muktedir ne demektir, muktedir olmak nedir, Osmanlıca muktedir ne demektir, Tdk'ya göre muktedir olmak ne anlama gelir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Muktedir kelimesi günümüzde çok fazla kullanılmamaktadır. Kelimenin kökeni Arapçadır. Muktedir kelimesinin 3 farklı anlamı bulunmaktadır.

Muktedir ne demektir

3 farklı anlamlarından biri ise İslam'da geçmektedir. Arapçadan dilimize giren muktedir kelimesi iktidar sahipli, kudretli sözcüğünden alıntı bir kelimedir. Muktedir kelimesi dilimizde ise bir şeyi yapma, başarmaya gücü yeten, erkli anlamlarında kullanılmaktadır. İkinci anlamı ise iktidarlı, güçlü, gücü yeter anlamında kullanılır.

  1. Bir şeyi yapmaya, başarmaya gücü yeten, erkli.
  2. İktidarlı, güçlü, gücü yeter.
  3. Yüce Allah'ın isimlerinden.
    El - Muktedir: Kudretiyle izhar ettiği tüm varlıkta iktidarı, tedbir ve tasarrufu geçerli olan mutlak kudret sahibi.

Muktedir olmak ne demektir

Arapçadan dilime giren muktedir olmak kelimesi bir şeyi yapmaya gücü yeten, bir şey yapabilmek anlamlarında kullanılmaktadır. Gücü yetmek, yapabilmek. 
Zira kullar, Allah'ın yazmadığı bir hususta sana faydalı olmak için bir araya gelseler, bu faydayı yapmaya muktedir olamazlar. Allah'ın yazmadığı bir zararı sana vermek için bir araya gelseler, buna da muktedir olamazlar. (Kütüb-i Sitte)

İslam dininde muktedir kelimesi ne demektir

Sözlük anlamı ile muktedir olmak gücü yetmek ve ölçü ile yapmak anlamında kullanılır. Arapçadan dilimize geçmiş olan bu kelime dilimizde sıfat olarak kullanılmaktadır. İslam'da muktedir kelimesi Allah'ın isimlerinden birisidir.

TDK'ya göre muktedir kelimesinin anlamı nedir

  • Bir şeyi yapmaya, başarmaya gücü yeten
  • Erkli

1
3
3
1
1
1
5
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.