Öğretmenin etki puanı, 10 olacak

Öğretmenin etki puanı, 10 olacak
Geçtiğimiz hafta Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı ile İstanbul’da buluştuk.

TURGAY POLAT

Geçtiğimiz hafta Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı ile İstanbul'da buluştuk. Kendisi tam altı saat anlattı biz de altı saat sorduk. Konular oldukça önemliydi. Üç konu konuştuk zaten birçok yerde de yazıldı çizildi. O yüzden ben çok derinlemesine anlatmayacağım.
Birinci konu okul yöneticilerinin atanması ile ilgiliydi. Baştan söyleyeyim bu konuda bu girişimi destekliyorum. Ama bazı şeyleri de söylememiz gerekiyor. Kısaca sistem şöyle çalışıyor; bir okulda 4 yılını dolduran müdür değerlendirmeye alınıyor.

eğerlendirme sonucunda 100 puan üzerinden 75 alan müdür isterse aynı okulda müdürlüğe 4 yıl daha devam edebiliyor. Her müdür müdür yardımcılarını kendi seçip il milli eğitim müdürlüğüne bildiriyor. İlk kez müdür olacak öğretmenler ise bir form aracılığıyla değerlendirilip 70 puanı aşarlarsa mülakata davet ediliyorlar. Aynı şekilde eski müdürler de başka okula atanmak istediklerinde mülakata girmek zorundalar. Buraya kadar her şey normal ama sorun şurada başlıyor. Bu değerlendirme puanlarının oluşumu biraz sıkıntılı; il milli eğitim müdürü 20 puan, ilçe milli eğitim müdürü 20 puan, ilçe milli eğitim müdür yardımcısı 20 puan etti 60 puan. Sonra en kıdemli ve en kıdemsiz öğretmenin puanları 10, veli temsilcisi 10, öğrenci temsilcisi 10. Kısacası müdürü hizmet verdiği kısım değil yöneticileri değerlendiriyor. İkinci sorun mülakatta 100 puanın 50'si mevzuat bilgisinden geliyor. Yani mevzuat ezberleyen üstleri ile iyi geçinenler sonsuza kadar müdür kalabilir.

Bakan ile konuşulan ikinci konu TEOG yerleştirme sistemi idi. Temmuzda yerleştirme puanı açıklanıyor. 31 Temmuz'a kadar bekliyoruz. Tercihleri 31 Temmuz 8 Ağustos arasında yapıyoruz. Tercihlerde -ki buraya dikkat- tek liste yapıyoruz ve liste iki bölümden oluşuyor. A bölümünde 15 okul ismi yazıyoruz. B bölümünde okul türü yazıyoruz. Fen lisesi, Anadolu lisesi, meslek lisesi, imam hatip lisesi gibi, Bu türlerin hepsini yazmak durumundayız. Yani sadece sırası farklı olabilir ama her okul türü yazılmak durumunda. MEB bu listeleri alacak. Önce ilk 15 tercihe bakacak eğer yerleştirilemezseniz, evinize en yakın okul türüne mecburi yerleşeceksiniz. Yani kalan her öğrenci meslek ya da imam hatip lisesine otomatik yerleşecek. Sonra nakil dönemi başlayacak. Nakil derken eskiden ek yerleştirme diyorduk bu sefer adı nakil olmuş. Okullar açılıncaya kadar devam edecek.

Değişen ne derseniz; Değişen her okula sınavla girilmesi ve mecburi yerleştirilme sistemidir. Özel okullar tamamen serbest bırakılıyor. MEB özel okul puanı hesaplamayacak, isteyen okul istediği veriye göre öğrenci alabilecek. Bu da olumlu bir değişiklik olarak görülüyor. Kısacası yerleştirme sonucunda okulunuzu beğenmediğiniz takdirde yapabileceğiniz çok fazla seçenek bulunmuyor.

Son olarak bir de dershaneleri konuştuk. MEB kararını vermiş sistemi kurmuş sadece bize anlatıldı. Anladığım şudur ki "temel lise" diye bir şey tanımlanıyor. Bu liselerde derslerin yarısı uzaktan eğitimle verilecek. İkili öğretim yapılabilecek. Ama bu liselerin ömrü 4 yıl yani 2019'da bunlar yok edilecek. Halihazırdaki dershanelerin temel lise olması için şartlar düzenleniyor. Ama anladığım 4000 dershanenin 2000 tanesinin temel lise olması 2019 yılında ise bunların 600-700 tanesinin okul olabileceği hesaplanmış. Bunlar tutar mı bilmiyorum ama MEB yetkililerinin Anayasa Mahkemesi kararından çekindiklerini de hissetmedim değil.

Ama bu anlattıklarımdan daha önemlisi bakanın satır arasında söylediği iki şeydi. Bunu şimdiye kadar kimse söylemedi yazmadı. Birincisi üniversite giriş sisteminin YÖK yasası değişmeden değişmeyeceği idi ki bu en az 2 sene demek. İkincisi ise TOBB'un meslek liselerini bize devredin önerisi idi. Bence bunlar çok önemliydi ama nedense TEOG konuşmaktan bunlara zaman kalmadı her zaman ki gibi!

Kaynak:Akşam

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.