Osmanlı Devleti’nin ekonomik bağımsızlığını yok eden maddeler hangileridir

Osmanlı Devleti’nin ekonomik bağımsızlığını yok eden maddeler hangileridir
Osmanlı Devleti’nin ekonomik bağımsızlığını yok eden maddeler hangileridir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden sonra yapılan antlaşmalar gereğince Misakı Milli hatlarından da taviz verilmek zorunda kalınmıştır. Bu durumdan boğazlar konusu da etkilenmiştir. Boğazlar sorununun yaşanması uluslararası bir sorun olarak gündeme gelmiştir. Osmanlı Devleti’nin bağımsızlığını tehdit eden unsurların kapitülasyonlardan kaynaklandığı da çeşitli tarih kaynaklarında yer almaktadır.

 Memleketin gereksinimi karşılandıktan sonra artakalan kömür, akaryakıt ve denizcilik malzemesinin üretim kaynaklarından satın alınması için kolaylık sağlanacaktır. [ Söz konusu maddelerin hiçbiri Osmanlı Devleti tarafından ihraç olunmayacaktır.] (Madde: 14)
Bu madde ile Osmanlı Devleti’nin gelir kaynaklarına el konulmuş ve itilaf Devletleri Anadolu’daki işgal güçlerinin giderlerini karşılamak istemiştir.

Osmanlı Devleti’nin ekonomik bağımsızlığı yok eden maddeler hakkında şu söylenebilir:

  • Boğazların bir komisyon gözetiminde olarak uluslararası bir statü kazanmasıdır.
  • Osmanlı Devleti’nin savaş tazminatı ödemeye mahkum edilmesidir.
  • Osmanlı Devleti’nde maliye işleri İtilaf Devletleri’nin denetimine bırakılmıştır.
  • Deniz ticaretinin uluslararası izinler gerektirecek şekilde yapılmasıdır.

329
321
599
326
76
85
81
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.