ÖSYM Ek Yerleştirmenin ALTIN Kuralları

ÖSYM Ek Yerleştirmenin ALTIN Kuralları
Bu yılın son fırsatını iyi değerlendirmek için Sosyolog & Rehberlik Uzmanı İsmail Öz'den öğrencilere altın tavsiyeler.

Öğrenci kardeşim!

12 yıl gibi uzun bir eğitim-öğretim hayatını geride bırakmış bir genç olarak artık hayatının en önemli karar anlarından birindesin ve bu yıl ki son fırsatın.

Bundan sonraki yaşamının daha huzurlu, güven duygusu içerisinde geçebilmesi, mesleğini iyi seçebilmene de bağlı. Çünkü mesleğin ömür boyu sana eşlik edecek. Saygın bir kariyer elde etmene, toplumda itibar görmene vesile olacak. Mutlu olacağın bir mesleği icra etmek elbette seni diğerlerinden daha önde tutacak.

Çağın gerçeklerini göz önünde tutarak değişime açık olmalısın. İşinle ilgi gelişmeleri daha fazla parametreyle okuyabilmek için ‘Multi Disipliner’ bir yaklaşımla mesleğini icra etmek durumundasın. Nasıl ki “Dünün güneşi bu günün çamaşırını kurutamıyorsa bugünün güneşi de yarının çamaşırını kurutamayacak.” Bu söz bize, mutlak değişimi ifade ediyor aslında.

Anlık iletilerle, sosyal medya denen bir gerçekle yaşarken ve birkaç saniyeyle dahi gündem dışı kalabilmek durumundayken asla geri kalamazsın. Bu durum, senin zaman zaman oturup sakince düşünerek ve özümseyerek geleceğini planlamayacağın anlamına gelmemeli. Yani kendini “hız çarkı”nın dişlilerine teslim edecekte değisin.

Eğer mesleğini isteyerek ve özümseyerek icra edersen, o meslekte yönlendiren yani proaktif bir icracı olabilirsin. O zaman da yenilikleri keşfeden, hayranlıklar uyandıran sen olursun.

Evet değerli kardeşim!

Üniversite hayalin için bu önemli fırsat şimdi önünde duruyor. 25-30 Eylül 2013 tarihleri arasında bu fırsatlarınla ilgili kararlarını ÖSYM’ye bildireceksin. İşte bu yazı sana, bu fırsatla ilgili bilgiler ve tüyolar verecek... Tabi kabul edersen...

Tercihlerle ilgili sürece girmiş bulunuyorsun. Bu önemli süreçten en iyi kazançla çıkabilmek senin elinde. Bunun yolu da, Ek Yerleştireme Kılavuzunda açıklanan bölüm ve kontenjanlarını iyice incelemen, kendi idealine ve tabi ki puanına göre en iyi bölümleri tespit etmen ve tercih tablona yazmandır.

Bu yıl ek yerleştirmelerde yaklaşık 80 bin boş kalan kontenjan oldu; buna ilaveten bir de yeni açılan bölümler var tabi. Bu kontenjanlar, tercih edenler için iyi bir fırsat. Birçok vakıf üniversitesi çok sayıda ve cazip koşullarda burslar veriyor; hatta öğrenim süresince de kesintisiz olarak. Neden bunlardan da istifade etmeyesin.

Önemli ayrıntılar

8 Ek yerleştirmelerde tercih yapabilmek için 1. Yerleştirmede de tercih yapmış fakat yerleştirilememiş olmak gerekir.

8 ÖSYM tarafından yayınlanan tercih kılavuzunu çok iyi incelemelisin.

8 En çok istediğin bölüme 1. sırada yer vermelisin; diğerlerini de aynı mantığa göre sıralayabilirsin.

8 Tablo 3A’daki iki yıllık bölümleri seçerken alan içi-alan dışı durumlarına mutlaka dikkat etmelisin. Çünkü öncelik sırası alandan gelenlerin olacaktır; boşluk kalırsa alan dışından da öğrencileri yerleşebilecek.

8 Tercihlerini 25-30 Eylül 2013 tarihleri arasında mutlaka yapmalısın.

Öğrenci Kardeşim!

Bundan sonraki kısımda da sana mesleklerle ilgili altın kurallar vereceğim. Bu kurallar aynı zamanda senin için iyi bir yol haritası olacak. Yol haritanı mutlaka kendin yapmalısın; bunu yaparken de elbette sormalı, araştırmalı ve okumalısın. Fakat unutma ki asıl kariyer planını sen yapacaksın. Yaptığın planını da adım adım uygulamalısın. Ailen, hocaların, uzmanlar sana fikir verebilirler ama senin adına harekete geçemezler; seni, senin adına yaşayamazlar. Onun içen de;
Stres yapmadan sakince dinle, araştır, sor ama “Unutma!” bu karar senin...
Yanlış bir karar verdiğinde suçlayacak hiç kimse bulamayacaksın...

Kaynak:Stargazete

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.