ÖYP araştırma görevlisi tercih dönemi başlıyor!

ÖYP araştırma görevlisi tercih dönemi başlıyor!
ÖYP alımları için ilk basamak olan kadroların açıklanması tamamlandı. 21 Temmuz itibari ile adaylar tercih işlemlerine başlayacaklar. İşte ÖGESEN Genel Başkanı Vahdet Özkoçak'ın tercih dönemine ilişkin açıklamaları...

Öğretim Elemanları Sendikası Genel Başkanı Vahdet Özkoçak ÖYP araştırma görevlisi tercih dönemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İşte o yazı;

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) alımları için ilk basamak olan kadroların açıklanması tamamlandı. 21 Temmuz itibari ile adaylar tercih işlemlerine başlayacaklar. Öğretim Elemanları Derneği (ÖGEDER) hukuk danışmanlığı tarafından açılan bireysel davalar sonucunda ÖYP Usul ve Esasların 3 yıl geriye işletilmesi sorunu YÖK Yürütme Kurulu tarafından düzeltilmiş oldu.

Öğretim Üyesi Yetiştirme Programına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Alınan Karar

14.11.2013 tarihli Genel Kurul Kararı ile kabul edilen, Öğretim Üyesi Yetiştirme Programına İlişkin Esas ve Usuller’in 6. maddesinin 4. ve 5 fıkra hükümlerinin geriye doğru uygulanmasına ilişkin Başkanlığımız aleyhine açılan davalarda yürütmeyi durdurma kararı verildiğinden, söz konusu yargı kararlarının uygulanmasını teminen, anılan Esas ve Usuller’in 6. maddesinin 4. ve 5. fıkra hükümlerinin geriye doğru işletilmemesi Yürütme Kurulu’nun 16.07.2014 tarihli toplantısında uygun bulunmuştur.

Buna göre; · 14.11.2013 tarihinden önce Başkanlığımızca ÖYP kapsamında yerleştirilenlere bu usul ve esasların 6. maddesinin 4. ve 5. fıkra hükümleri yerine 26/06/2012 tarihinde yürürlüğe giren usul ve esasların 5. maddesinin 3. fıkra hükmü uygulanır · 14.11.2013 tarihinden sonra Başkanlığımızca ÖYP kapsamında yerleştirilenlere ise bu usul ve esasların 6. maddesinin 4. ve 5. fıkra hükümleri uygulanmaya devam edilir.

14.11.2013 Tarihli Esas ve Usul;

(4) ÖYP kapsamında araştırma görevlisi kadrosuna atanmaya hak kazandığı halde göreve başlamayanlar, göreve başladıktan sonra istifa edenler, 10 uncu madde uyarınca kurumlarınca ilişikleri kesilenler ile ÖYP araştırma görevlisi kadrosunda bulunanlar üç yıl süre geçmeden yeniden ÖYP araştırma görevlisi kadrolarına başvuramazlar, bu süre geçtikten sonra yapılacak ilk başvuruda ÖYP puanı % 10 oranında düşürülür. (5) Kendilerine avantaj sağlamak amacıyla yanlış beyanda bulundukları tespit edilenlerin ÖYP araştırma görevlisi kadrolarına ataması yapılmaz ve bir daha ÖYP’ ye başvuruları kabul edilmez.

26/06/2012 Tarihli Esas ve Usul;

ÖYP kapsamında araştırma görevlisi kadrosuna atanmaya hak kazandığı halde göreve başlamayanlar, göreve başladıktan sonra istifa edenler, kendilerine avantaj sağlamak amacıyla yanlış beyan vererek ataması yapılmayanlar ile halen ÖYP araştırma görevlisi kadrosunda bulunanların yeniden ÖYP araştırma görevlisi kadrolarına başvurmaları halinde ÖYP puanları 1 yıl süreyle % 10 oranında düşürülür.

PEKİ TERCİHLERDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Özellikle adayların tercih dönemlerinde dikkat etmeleri gereken en önemli unsurlardan biri kadroların özel şartlarıdır. ÖGEDER’e yapılan şikayetlerin en başında bu durum gelmektedir. Örneğin ABD seçimleri ve kadrolarda yer alan veya ibaresi adayların aklını karıştırmakta hatalı tercih yapmalarına sebep olmaktadır. Unutulmamalıdır ki yapılacak olan hatalı tercih bir başka adayın kazanamamasına, kendisinin ise yanlış beyana girmesi sonucu bir başka ÖYP kadrosuna atanamamasına sebep olmaktadır.

Adayların çok sık karşılaştıkları diğer bir sorun ise seçtikleri Üniversitelerin ve bağlı olduğu illerin kültürel ve sosyal yapısını araştırmadan tercih yapmaları. Yaptıkları tercihlere kazanma hakkı elde eden adaylar çeşitli sebeplerden Üniversitelere ya başvuru yapmamakta ya da mutsuz bir Akademik hayat yaşamaktadır. Ayrıca unutulmamalıdır ki ÖYP kadrolarından 2013 yılı itibari ile boş kalan kadro oranı %30’un üzerindedir. Unutulmamalıdır ki bu sene açıklanan kadro sayısı sadece 2000’dir. Geçen seneye oranla yarı yarıya indirilen bu kadroların daha dikkatli tercih edilmesi gerekmektedir.

Bu ve benzeri sorunları yaşayan adaylarımızı dinleyerek alanında uzman Akademisyenlerimiz eşliğinde bir rapor hazırlayarak YÖK’e sunacağız. 2000 den arta kalan kadroların Aralık 2014’te yayınlanması ön görülmekte olup, hazırlayacağımız rapor ile sorunsuz bir ÖYP alım süreci yaşanmasına katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz.

Kısaca ÖGEDER ve ÖGESEN olarak yarın ÖYP tercihi yapacak adaylara başarılar diler, tercih döneminde de yanlarında olacağımızı bildirmek isteriz.

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.