Sınav Öncesi Güven Başarıyı Getirir

Sınav Öncesi Güven Başarıyı Getirir
Üniversite öğrencisi olmak için adayların ilk aşması gereken Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) yaklaşırken, öğrencilerin heyecan, gerginlik ve karamsarlık içerisinde bulunmamaları gerektiği vurgulandı.

15 Mart’ta sınava girecek adaylara tavsiyelerde bulunan İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikolojik Gelişim ve Danışma Merkezi Koordinatörü Klinik Psikolog Merve Yavuz, öğrencilerin olumsuz ve yararsız düşüncelerden uzaklaşması gerektiğini, bilgilerine güvenmenin başarıyı getireceğini söyledi.

Öğrencilerin olumsuz düşüncelere ‘dur’ demesini isteyen Yavuz, öğrencinin bilgi ve becerisini engelleyecek yoğunlukta endişe, heyecan, panik, stres gibi olumsuz duyguları yaşamalarının başarı seviyesini düşürdüğünü ifade etti. Yavuz, “Her yaş grubunda; sınav kaygısı yaygın bir problem olarak dikkat çekiyor. Yoğun olmayan sınav kaygısı aynı zamanda yararlıdır. Kişinin elinden geleni yapmak için motivasyon sağlar. Bu nedenle kaygıyı tamamen ortadan kaldırmak yerine performansı olumlu etkileyecek seviyede tutmak önemlidir” dedi.

‘Yararlı ve Yararsız Düşüncelerin Savaşı’
Karamsarlık, aile ve çevrenin beklentilerinin yüksek olması, plânsızlık, sonuçları tahmin etme, zamanı iyi kullanamama, endişe gibi etkenlerin kaygıyı yüksek seviyelere çıkardığını belirten Yavuz, öğrencilerin yararlı ve yararsız düşünceleri ayırt etmesi gerektiğini bildirdi. Yavuz, “Sınav öncesinde ‘Başarılı olamayacağım’, ‘Bu bilgiler çok gereksiz ve saçma’, ‘Sınava hazırlanmak için gerekli zamanım yok’, ‘Çok fazla konu var’ gibi düşünceler bireyleri olumsuz etkiliyor. Bunun yerine ‘Yapabildiğimin en iyisini yaparım’, ‘Yeterli zamanımın olmadığı doğru. Ancak olan zamanımı en etkili şekilde nasıl kullanabilirim?’ ‘Tüm kaynakları çalışamasam bile, önemli bölümlere öncelik vererek sınava hazırlanabilirim’ düşünceleri kişiyi olumlu etkiler” diye konuştu.  

‘Kendinize ve Sorulara Odaklanın’
Adayların rahat ve huzurlu hissetmelerinin sağlanmasına öncelik verilmesini tavsiye eden Yavuz, öğrencilere şunları kaydetti:
“Öğrencilerimizi kaygılandıran sınavlar değil, sınava ve sonuçlarına yakıştırdığı farklı anlamlar ve sınav hakkında ürettiği olumsuz düşüncelerdir. Bilgilerinize duyduğunuz güven, baş etmede önemlidir. Sınav davranışlarınızı belirleyin. Emin olduğunuz sorunun yanına işaret koyma alışkanlığı gibi. Deneme sınavlarını bu sınav davranışlarını belirlemek için fırsat olarak görün. Olumlu düşünün, kendinizi cesaretlendirin. İlk başta belli bir gerginlik normaldir. Derin nefes alıp yavaşça bırakın. Yönergeleri dikkatli okuyun. Sınavı yaparken diğer öğrencileri gözlemlemeyin. Onların hızlı ya da yavaş olduklarını düşünmek sizi kaygılandırabilir. Sınıfta dikkatinizi dağıtan uyaranları önemsemeyin, sorulara yoğunlaşınca onları fark etmeyeceksiniz. Heyecanlanırsanız nefes egzersizi yapın.”

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.