Soren Kierkegaard kimdir? Google'dan Soren Kierkegaard'a özel doodle

Soren Kierkegaard kimdir? Google'dan Soren Kierkegaard'a özel doodle
Soren Aabye Kierkegaard ( 1813 – 1855) Danimarkalı filozof ve teologtur.

Soren Aabye Kierkegaard ( 1813 – 1855) Danimarkalı filozof ve teologtur.

Soren Aabye Kierkegaard dindar bir ailede yetişmiş ve dini eğitim almıştır. Hayatının ilerleyen dönemlerinde bu yetiştirilme tarzının etkisi açıkça görülmektedir. Kendi dinsel düşünceleriyle birlikte din çevreleriyle sürekli bir çatışma içerisinde olmuştur.

Hıristiyanlığın yozlaştığını düşünmüş ve yenilenmesine yönelik eleştirilerde bulunmuştur. Kierkegaard, din ile tanrıyı bireysel bir konu olarak değerlendirmiş ve bu doğrultuda sistematik felsefenin bireyi gözardı eden bütüncülüğünü reddetmiştir. Birey, Kierkegaard’ın felsefesinde merkezdedir.

Kierkegaard, varoluşçuluğun öncülerinden sayılır. Varoluşçuluk, her varoluşçu filozofta kendine özgü bir nitelik kazanır ancak genel nitelikleri ve felsefi özgüllüğü açısından Kierkegaard, varoluşçuluğun kurucu isimlerindendir. Nietzsche gibi bağımsız ve dizgesiz bir filozof olan Kierkegaard’ın sürekli eleştirdiği filozof Hegel’dir. Hegel’in rasyonalist ve sistematik felsefesini kabul etmemiştir. Varoluşçu felsefelerde görülen saçma, bunaltı, korku ve kaygı kavramları Kierkegaard’ta görülmektedir. Varoluşun somut ve öznel insanın hayatı olduğunu ve bu nedenle felsefenin somut düşünmeye yani varoluşa yönelmesi gerektiğini savunur.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.