Tahiyyatta niçin sağ elin işaret parmağı kaldırılır

Tahiyyatta niçin sağ elin işaret parmağı kaldırılır
Camilerde mutlaka pek çok defa şahit olmuşsunuzdur. Bazı kardeşlerimiz tahiyyatta otururken sağ ellerinin işaret parmağını yukarı doğru kaldırıyorlar. Acaba bu hareketi niye yapıyorlar?

Öncelikle şunu ifade edelim ki tahiyyatta, Ettehiyyatü’yü okurken sağ elin işaret parmağının kaldırılması konusunda Peygamber Efendimiz’den bazı hadisler rivayet ediliyor.

Onlardan birisi şöyle: “Allah Resûlü tahiyyat duasını okumak için oturduğunda sağ elini sağ dizinin, sol elini de sol dizinin üzerine koyardı. Şehadet parmağı ile de işaret ederdi. Bunu yaparken başparmağını orta parmağının üzerine koyardı.” (Müslim, Mesacid, 113)

Sünnet mi?

Tahiyyatta iken sağ işaret parmağının kaldırılması sünnettir. Ancak bunu yerinde ve usulüne uygun yapmak gerekir.

Hanefi mezhebine göre Ettehiyyatü duası okuma esnasında “Lâ ilâhe” derken, Allah’ın varlığı ve birliği niyetiyle sağ elin işaret parmağı kaldırılır. Böylece dil ile “Lâ ilâhe – ilah yoktur” denirken, kalp ve parmak ile Allah’ın varlığına ve birliğine şehadet edilmiş olunur.

“İllallah” denildiğinde ise parmak indirilir. Bu sünnet yapılırken sağ elin baş parmağı ile orta parmak halka edilir, diğer parmaklar ise yumulur.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.