Takı teknolojisi ve tasarımı uzmanı ne iş yapar

Takı teknolojisi ve tasarımı uzmanı ne iş yapar
Değerli ve yarı değerli taşları, platin, altın, gümüş gibi çeşitli materyaliestetikle buluşturmak, tasarlamak ve üretmek ilgi alanım diyorsanız bumesleğe ait açıklamaları okumadan geçmeyin.

Takı Teknolojisi ve Tasarımı Uzmanı, altın, gümüş, platin gibi değerli madenleri ve kıymetli taşları da içeren birçok malzemeden takılar tasarlayıp üreten kişidir.

Takı Teknolojisi ve Tasarımı Uzmanı;

• Müşteriden sipariş alır, siparişi modeller ve tasarlar. Müşterinin tamamlanmış tasarımı görebilmesi ve üzerine fikir edinebilmesi için genellikle bilgisayar ortamında taslak çizimlerini oluşturur,

• Üzerine çalışılan takı/mücevher parçasının seçilmiş taşlarını yerleştireceği bölümler de dâhil olmak üzere ilk örneğini hazırlar,

• Tasarımı geliştirir, kalıp oluşturarak nesnenin ya da dekoratif detayın metale dökümünü gerçekleştirir, damga ve pres çalışmalarını yapar, metal yüzeyinde çakma, sıvama, şişirme yollarıyla kabartmalar oluşturur, lehimleme, tesviye ve parlatma işlerini yapar, • Geliştirdiği takı/mücevherlerin bazı parçalarını uzman firmalara göndererek tamamlanmasını sağlar,

• Yaptığı tasarımın promosyonunu yapar, bu kapsamda tanınırlığını yarışmalara girerek ve fuarlara katılarak artırmaya çalışır,

• Galerilere, mağazalara, malzemecilere danışmanlık yapar, mücevher ve moda eğilimlerini araştırır, takip eder.

Bu mesleği yapacak kişilerin el becerisi olan, el ve gözlerini eşgüdümle kullanabilen, renk algısı yüksek, mekanik ve teknolojiye karşı ilgili, çok sabırlı, sakin, dikkatli ve kendini ifade edebilen, ayrıntıları algılama yeteneği yüksek, şekil ilişkileri kurma ve çizim yeteneği iyi, öğrendikleri arasında ilişki kurabilen, yeteneğini sürekli geliştiren, yaratıcı ve sorumluluk sahibi, yeniliklere açık, tertipli ve düzenli kişiler olması gerekir. Takı/Mücevher Tasarımcıları tasarım kısmını bilgisayarda ve büro ortamında, üretim kısmını ise atölyede yaparlar. Meslekteki uzmanlaşmalarına göre kimi tasarımcılar sadece büro ortamında çalışırlar. Meslektaşları, kuyumcular, imalatçı firmalar, ticari ve bireysel müşterilerle iletişim içindedirler.

Mesleğin eğitimi, üniversitelerin Takı Tasarımı ile Takı Teknolojisi ve Tasarımı bölümlerinde verilmektedir.

Meslek elemanları kuyumcu firmalarında, el sanatları merkezlerinde, reklam ajanslarında, küçük ölçekli sanatsal metal işi yapan sektörlerde çalışırlar. Yöre özelliklerine ve yörenin sunduğu sektörel yapılanmaya bağlı olarak iş bulma imkânları vardır. Kendi işlerini kurabilirler.

Meslek Kodu : 2163.32
Meslek Adı : Takı Teknolojisi ve Tasarımı Uzmanı
Meslek Alt Ana Grubu : Bilim Ve Mühendislik Alanlarındaki Profesyonel Meslek Mensupları
Meslek Grubu : Mimarlar, Planlamacılar, Harita Mühendisleri Ve Tasarımcılar
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Okur Yazar

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.