Namazın dışında ve namazda tilavet secdesi nasıl yapılır

Namazın dışında ve namazda tilavet secdesi nasıl yapılır
Kur'ân'da on dört yerde geçen secde âyetlerinin okunması veya işitilmesi halinde yapılan secdeye denir. Bu secdenin yapılması vaciptir.

Tilavet secdesi; Kuran’ı Kerim”de secde ayetlerinin okunduğu anlarda Allah”a saygı belirtmek amacıyla ayeti okuyanın ve o ayeti duyanların yaptığı secdeye denir. Üzerine vacip olunan kimsenin bu secdeyi yapmaması durumunda günaha düştüğü söylenir.

Tilavet secdesi şu şekilde eda edilir;

İlk önce abdest alınır. Daha sonra kıbleye dönülür. Tilavet secdesi için niyet getirilir. Sonra eller kaldırılmadan ‘Allah-u Ekber’ denir ve secdeye gidilir. Secdede üç kez ‘Sübhane Rabbiyel Ala’ yada bir kez ‘Sübhane Rabbena in kane vadü Rabbina lemefula’ denir. Ardından ‘Allahu Ekber’ denilerek kalkılır. Ayakta ise ‘Gufraneke Rabbena ve ileykel masir.’ denir. Bu secde bir kez uygulanır.

Semi‘nâ ve eta‘nâ gufrâneke rabbenâ ve ileyke’l-masîr ne anlama gelir

İşittik ve boyun eğdik, bağışlamanızı dileriz, ey Rabbimiz! dönüş sanadır!” (Bakara 2/285)

Namazın dışında ve namazda tilavet secdesi nasıl yapılır

Kur’an-ı Kerim okunurken secde âyetlerini okuyan veya dinleyen kimsenin tilavet secdesi yapması vaciptir. Secde âyeti okuyan kişi namazda değilse, ister âyeti okur okumaz, ister daha sonra kalkıp secdeyi yapar (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 254).

Namaz kılan kişinin namazda secde âyeti okuması hâlinde, secde âyetinden sonra üç âyetten daha fazla okumayıp, rükûya eğilecekse, tilavet secdesine niyet ederek rükûya gider. Yapmış olduğu bu rükû aynı zamanda tilavet secdesi yerine de geçer. Şayet üç âyetten daha fazla okuyacaksa, tilavet secdesine niyet ederek doğrudan secdeye gider ve bir defa secde yaptıktan sonra ayağa kalkıp kaldığı yerden kıraate devam eder (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 147).

Tilavet secdesi, namaz değilse de; taharet, kıbleye dönmek, niyet etmek, avret yerlerinin örtülü olması gibi namazda aranan şartlar tilavet secdesinde de aranır. Ancak tilavet secdesinde iftitah tekbiri sünnettir.

Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya ‘Allahu ekber’ diyerek bir kere secdeye gidip üç defa “Sübhane Rabbiye’l-alâ” dedikten sonra yine ‘Allahu ekber’ diyerek secdeden kalkar. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur. Yani tilavet secdesinden sonra teşehhüt miktarı oturmak ve selam yoktur.

Tilavet secdesini gerektiren âyetleri işiten kişinin, hemen secde yapmaya fırsat bulamaz ise, “Semi’nâ ve eta’nâ ğufrâneke Rabbena ve ileyke’l-masîr” demesi müstehaptır. O anda yapamadığı secdeyi daha sonra yapar (Şürünbülâlî, Merâkı’l-felâh, s. 183)

Kuran-ı Kerim de 14 tane secde ayeti bulunmaktadır. İşte bu süreler ve geçtiği ayetler şunlardır;

  • A'râf suresinin 206. ayeti
  • Ra'd suresinin 15. ayeti
  • Nahl suresinin 49. ayeti
  • İsra suresinin 107. ayeti
  • Meryem suresinin 58. ayeti
  • Hac suresinin 18. ayeti
  • Sâd suresinin 24. ayeti
  • Furkan suresinin 60. ayeti
  • Neml suresinin 25. ayeti
  • Secde suresinin 15. ayeti
  • Fussılet suresinin 37. ayeti
  • Necm suresinin 62. ayeti
  • İnşikâk suresinin 21. ayeti
  • Alak suresinin 19. ayeti

40
0
41
2
1
2
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum