Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırlarının belirlenmesinde geçerli olan antlaşmalar hangileridir

Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırlarının belirlenmesinde geçerli olan antlaşmalar hangileridir
Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırlarının belirlenmesinde geçerli olan antlaşmalar hangileridir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırları Osmanlı Devleti’nin yıkılmasının ardından çeşitli antlaşmalarla belirlenmiştir. Doğu, batı ve deniz sınırlarımızın belirlenmesinde başlangıç kabul edilen antlaşmalar bulunmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırlarının belirlenmesinde geçerli olan antlaşma 24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre'nin Lozan şehrinde, imzalanan Lozan barış antlaşmasıdır.

Lozan Barış Antlaşması imzalanmadan önce toplanan Lozan Konferansında Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırları konuşulmuştur. Çünkü Lozan Barış Antlaşması Serv Barış Antlaşmasının bir sonucudur.

Serv ile paylaşılan Anadolu Lozan ile geri alınmıştır. 20 Ekim 1921' tarihinde Fransızlarla yapılan Ankara Antlaşması kabul edildiği için güney sınır Irak hariç çözülmüştür. Türkiye Yunanistan sınır Mudanya Ateşkes Antlaşmasında olduğu gibi kan-bul edilmiştir. Yunanistan Karaağaç bölgesini savaş tazminatı olarak Türkiye'ye vermiştir.

İran ile sınırımız 17 Mayıs 1639'da Kasr-ı Şirin Antlaşması imzalandığı gibi durmaktadır.

Irak sınır 5 Haziran 1926 tarihinde Ankara antlaşması imzalanmıştır .

Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırlarının belirlenmesinde geçerli olan antlaşmalar şu şekildedir:

  • Lozan Antlaşması (Suriye Sınırı, Irak Sınırı)
  • Kars Antlaşması
  • Moskova Antlaşması
  • Gümrü Antlaşması

152
8
152
10
12
154
100
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.