Yerli Malı Haftası'nda okula götürülebilecek 8 şey

Yerli Malı Haftası'nda okula götürülebilecek 8 şey
Daha ilkokul sıralarında öğretilen bir söz var: “Yerli malı yurdun malı, herkes onu kullanmalı.” Çocuk olmamızdan kaynaklanıyor olsa gerek, bu sözün maksadının yerli malını kullanmaya özendirmek ve ülkeyi kalkındırmak olduğunu büyüyünce anlıyoruz.

Şimdi yine okullarda yerli malı kutlamaları yapılıyor ancak eksik olan şeyler var. Bu özel günde okullara götürülen besinlerin çoğu yerli olmaktan oldukça uzak: Hazır kekler, Hamburgerler, cipsler, kutu kola ve daha birçok farklı besin. Yerli olmayan bu besinlerle yapılan kutlamalar sonrasında kimi zaman sonu hastane de biten olaylarda yaşanıyor. Daha bu sabah Bursa'nın İnegöl ilçesinde yaşanan ve 11 öğrencinin zehirlendiği vaka bunun son örneği. İyisi mi biz, bildiğimizden şaşmayalım ve bize ait olanı tüketelim. Yerli Malı Haftası kapsamında yanımızda okula götürebileceğimiz ürünlerden bazılarını sizler için derledik.

PORTAKAL

Kendisini biz daha çok, içinde barındırdığı C vitamininden dolayı tüketiyoruz. En kalitelisi olan  “Washington” cinsi portakal, adının aksine Washington'da değil,  Antalya'nın Finike ilçesinde yetiştiriliyor. Finike Çavdır köyünde yetişen portakalın, en iyi portakal ödülü de aldığı düşünüldüğünde yerli malı haftasında yanımızda götürmemiz gerekenler listesine portakalı yazmakta fayda var.

ELMA

Elma deyince hepimizin aklına Amasya geliyor. Ancak elmanın neredeyse bin farklı çeşidinin olduğu söyleniyor. Tür çeşitliliği bakımından ise en zengin ülkelerin başında geliyoruz: Arapkızı, Golden, Roma Güzeli, Fuji… Elmanın ilk olarak Kuzey Anadolu'da ortaya çıktığını da belirtelim. Ülkemizde ne kadar önemli olduğunu fark edemiyoruz. Ancak bizlerin evlerine kilolarla giren elmanın Afrika'da tek tek satıldığını hatırlatırsak, ülke olarak ne kadar şanslı olduğumuz daha da netlik kazanmış olacak.

AYVA

Dünya ayva üretiminde ülke olarak ilk sıradayız. Avustralya haricindeki neredeyse bütün ülkelerde ayvaya rastlamak mümkün. Ancak yapılan bir araştırmaya göre ülkemizde yetişeni en lezzetlisi. Arkamızdan Çin ve İran geliyor. Ayvanın kalp, akciğer, boğaz, mide, böbrek, göz, bağırsak, ağız rahatsızlıkları ve adet kanamalarına oldukça faydalı olduğu belirtiliyor. Grip ve soğuk algınlığı geçirenlerin ise bol bol ayva yemesi kendilerinin yararına.

ÜZÜM

Diğer meyvelerle kıyaslandığında en fazla çeşide sahip olan meyvelerden biri üzüm. Dünya üzerinde yaklaşık 15 binin üzerinde çeşidi bulunuyor.  Anavatanı Türkiye olan çeşitler ise bin 200'ün üzerinde. Adakarası, Çavuş, Doruktar, Horozkarası ve Kadınparmağı bizdeki türlerden sadece birkaçı. Yaş üzüm üretiminde ilk 5 ülkeden biriyiz. Ancak çekirdeksiz kuru üzüm de bu durum biraz daha göğsümüzü kabartacak türden. Bu tür üzümün üretiminde dünya ikincisi, ihracatında ise dünya lideriyiz.

İNCİR

İncir, besin değeri yüksek meyvelerin başında geliyor. Meyvelerin bileşimini %30-40 şeker, A,B ve C vitaminleri oluşturuyor. Meyvelerinden hazırlanan infusyon, özellikle kabızlık sorunu yaşayan çocuklar için doğal bir müshil. Dünya incir üretiminde ilk sıra, 280 bin ton ile açık ara farkla ülkemize ait. Zira 2. olan Mısır'ın üretim payı 165 bin ton civarında. Ülkemizde özellikle Ege bölgesi incir üretiminde önemli bir yere sahip. En ünlü türü ise Aydın'da yetişen ve aynı ismi alan Aydın inciri. Kuru incir üretiminde de dünya liderliğini elimizde tuttuğumuzu hatırlatalım.

KAYISI

Yerli malı deyince kayısıyı listeye almamak olmaz. Dünya yaş kayısı ve kuru kayısı üretiminde listedeki diğer ürünler gibi dünya birincisiyiz. Özellikle Malatya kayısısı, Türk ekonomisinin önemli ihracat kalemlerinden biri haline gelmiş durumda. Kayısının özellikle kabızlık sorunu yaşayanlar için doğal bir ilaç olduğumu hatırlatmakta fayda var. Madador, Tirintina ve Karacabey ülkemizde yetiştirilen kayısı türlerinden bazıları.

FINDIK

Dünya fındık üretimi ve ihracatının yüzde 65'ine yakını ülkemiz tarafından gerçekleştiriliyor. Fındık konusunda dünya liderliğine ülke olarak, kalkmamacasına oturmuş durumdayız. Türkiye'yi dünya ligine taşıyan bu ürün çok iyi bir enerji kaynağı olmasının yanı sıra vücuda güç ve enerji vererek beden ve zihin yorgunluğunu gideriyor. Hem kansızlığa iyi geliyor hem de vücut ve kemik gelişimini destekliyor.

ZEYTİN

 Zeytin üretici ülkeler arasında ağaç varlığı açısından ülkemiz dünyada 4., alan açısından da 6. sırada yer alıyor. Sofralık zeytin üretiminde de İspanya'dan sonra 2'liği yakalamış durumdayız. Zeytinyağı üretimi konusunda da ülke olarak ilk beş arasındayız. Faydalarına gelince; zeytinde bol miktarda bitkisel protein, yağ, A, C, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, kükürt, klor, magnezyum mineralleri var. Kalp ve damar sağlığı için çok faydalı olan zeytin, yaşlanmanın etkilerini de azaltıyor.

835
115
365
41
117
24
64
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.