Zilhicce ayının fazileti

Zilhicce ayının fazileti
Kurban Bayramı'nın bulunduğu aya zilhicce denir. Zilhicce ayının ilk on gününde yapılan ibadetlerin kıymeti çoktur.

Sual: Zilhicce ayının fazileti nedir?
Kurban Bayramı'nın bulunduğu aya zilhicce denir. Zilhicce ayının ilk on gününde yapılan ibadetlerin kıymeti çoktur. Birkaç hadis-i şerif:
(Zilhiccenin ilk günlerinde tutulan oruç, bir yıl oruç tutmaya bedeldir. Bir gecesini ihya etmek de Kadir Gecesi'ni ihya etmek gibidir.) [İbni Mace]
(Zilhiccenin ilk on gecesinde yapılan amel için, yedi yüz misli sevab verilir.) [Beyhekî]
(Terviye günü [Arefe'den önceki gün] oruç tutup, günah söz söylemeyen Müslüman Cennete girer.) [Ramuz]
(Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutan, her günü için yüz köle azat etmiş veya cihad edenlere yüz at vermiş yahut Kâbe'ye kurban için yüz deve göndermiş gibi sevab alır.) [R. Nasıhin]
(Bu on günün hayrından mahrum olana yazıklar olsun! Bilhassa dokuzuncu [Arefe] günü oruçla geçirmelidir! Onda o kadar çok hayır vardır ki, saymakla bitmez.) [T. Gafilin]
(Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutana, her günü için bir yıllık oruç sevabı verilir.) [Ebul Berekat]
(Zilhiccenin ilk on günü, fazilette bin güne, Arefe günü ise on bin güne eşittir.) [Beyhekî]
(Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur.) [Taberani]

(Allah indinde zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur. Bugünlerde tesbihi, tahmidi, tehlili ve tekbiri çok söyleyin!) [Taberani]

Tesbih: Sübhanallah,
Tahmid: Elhamdülillah,
Tehlil: Lâ ilâhe illallah,
Tekbir: Allahü ekber, demektir.

Peygamber efendimiz, Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerin, diğer aylarda yapılan amellerden daha kıymetli olduğunu bildirince, Eshab-ı kiram, (Ya Resulallah, bu ayın ilk günleri yapılan ameller, Allah yolundaki cihattan da mı daha kıymetlidir?) dediklerinde, (Evet, cihattan da kıymetlidir, ancak canını, malını esirgemeden savaşıp şehid olanın cihadı daha kıymetlidir) buyurdu. (Buhârî)
Hazret-i Ebüdderda buyurdu ki: Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmalı, çok sadaka vermeli, çok dua ve istiğfar etmelidir, çünkü Resulullah, (Bu on günün hayır ve bereketinden mahrum kalana yazıklar olsun) buyurdu. Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutanın ömrü bereketli olur, malı çoğalır, çoluk çocuğu belalardan muhafaza olur, günahları affolur, iyiliklerine kat kat sevab verilir, ölürken kolay can verir, kabri aydınlanır. Cennette yüksek derecelere kavuşur. (Şir'a)
Her hafta saç, sakal, tırnak kesmek sünnettir. İbni Âbidin hazretleri, (Zilhicce ayının ilk on günü, bu sünnetleri geciktirmemeli. (Kurban kesecek kimse, Zilhicce ayı girince, saçını ve tırnağını kesmesin) hadis-i şerifi, emir değildir. Bunları, kurban kesinceye kadar geciktirmek müstehabdır) buyurmaktadır. Kurban kesecek kimsenin, Zilhicce ayının ilk gününden, kurban kesinceye kadar, saçını, sakalını, bıyığını ve tırnağını kesmemesi müstehabdır; fakat vacib değildir. Bunları kesmesi günah olmaz ve kurban sevabı azalmaz.
Bu on gün içinde, hasta ziyaret eden, Allahü teâlânın dostlarının hatırını sormuş ve ziyaret etmiş gibi olur. Bu on gün içinde Ehl-i sünnet'e uygun bir din kitabı okumak çok sevabdır. Din ilmini, Ehl-i sünnet itikadını öğrenmek, kadın erkek herkese farzdır. Çocuklara öğretmek, birinci görevdir.

Sual: Zilhiccenin ilk dokuz gününde oruç tutmak ve ibadet etmek sevab olduğu gibi, onuncu günü ve bayramın diğer günleri ibadet etmek de sevab mıdır?
Evet, çok sevabdır. Zilhiccenin onu, bayramın birinci günüdür. Bir hadis-i şerif meali:
(Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua, tevbe reddolmaz. Ramazan ve Kurban Bayramı'nın birinci geceleri, Berat Gecesi ve Arefe Gecesi.) [İsfehani]
(Bayram gecelerini ihya edenin kalbi, kalblerin öldüğü gün ölmez.) [İbni Mace]
İlk on günün kıymeti
Peygamber efendimiz, Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerin, diğer aylarda yapılan amellerden daha kıymetli olduğunu bildirince, Eshab-ı kiram, (Ya Resulallah, bu ayın ilk günleri yapılan ameller, Allah yolundaki cihaddan da mı daha kıymetlidir?) dediklerinde, (Evet, cihaddan da kıymetlidir, ancak canını, malını esirgemeden savaşıp şehid olanın cihadı, daha kıymetlidir buyurdu. (Buhari)
Hazret-i Ebüd-derda buyurdu ki:
Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmalı, çok sadaka vermeli ve çok dua ve istiğfar etmelidir, çünkü Resulullah, (Bu on günün hayır ve bereketinden mahrum kalana yazıklar olsun) buyurdu. Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutanın ömrü bereketli olur, malı çoğalır, çoluk çocuğu belalardan muhafaza olur, günahları affolur, iyiliklerine kat kat sevab verilir, ölürken kolay can verir, kabri aydınlanır. Cennette yüksek derecelere kavuşur. (Şir'a)
Bu on gün içinde, hasta ziyaret eden, Allahü teâlânın dostlarının hatırını sormuş ve ziyaret etmiş gibi olur. Bu on gün içinde Ehl-i sünnet'e uygun bir din kitabı okumak çok sevabdır. Din ilmini, Ehl-i sünnet itikadını öğrenmek, kadın erkek herkese farzdır. Çocuklara öğretmek, birinci görevdir.

12 Ağustos Pazar günü, yani yarın mübarek Zilhicce ayının birinci günüdür. Özellikle ilk on gününü çok iyi değerlendirmeye dikkat edelim.
 
Bu ay, İslâm’ın beş şartından biri olan hac ibadetinin yapıldığı umumî afv ayıdır. Arafat’a çıkıldığı, Allah için kurbanların kesildiği ve bir senelik hesapların görülüp, amel defterlerinin kapandığı mukaddes bir aydır.
 
Zilhicce’nin birinden onuna kadar, ”leyâlii aşere“ yani on mübârek gecedir.
 
Bu ayda, noksanların tamamlanması için istiğfâr, salavât, diğer duâlara ve zikirlere devam etmekte hayırlar, bereketler vardır.
 
Tutabilenler bayrama kadar oruç tutarlar. Hiç olmazsa 8’nci gün ile beraber, 9’ncu günü (Arefe günü) oruçlu olmak çok sevabtır.
 
Zilhicce ayının ilk on gününün kıymeti
 
Peygamber efendimiz, Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerin, diğer aylarda yapılan amellerden daha kıymetli olduğunu bildirdi ve buyurdu ki: “Allah katında, yapılan amellerin hiç biri, Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha faziletli ve daha sevimli değildir. Bu on günden bir gün oruç tutmak, bir senelik oruca, bir gece ibadeti de kadir gecesine denktir.„ Bunun üzerine sahabe efendilerimiz:
 
“ -Ya Rasulallah, Allah yolundaki cihaddan da mı daha kıymetlidir?“ dediler.
 
Peygamber efendimiz, cevabında buyurdu ki:
 
“-Evet, Allah uğrundaki cihad da bu dereceyi alamaz, ancak bindiği atını yorup kendi kanını akıtan mücahid müstesnadır.” buyurdular. (Buhari)
İşte böylesine müstesna günlerdeyiz.
 
Öyleyse müstesna davranışlar sergileyelim. Bu günler sıradan günler değildir. Bizler de sıradan insanlar gibi olmayalım. Kainatın mayası olan sevgiye, hoş görüye açık olalım. Bir fedakarlık eseri olarak benliği ve bencilliği terkedelim. Kulluğa, ibadete biraz daha ağırlık verelim.
 
Ebü’d- Derda hazretlerinin rivayetine göre “Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutmalı, çok sadaka vermeli ve çok dua ve istiğfar etmelidir. Çünkü Hz. Muhammed (sav), “Bu on günün hayır ve bereketinden mahrum kalana yazıklar olsun.“ buyurmuştur.

Zilhicce ayının ilk 9 gününde oruç tutan kişi 9 nimete kavuşur:

1- Ömrü bereketli olur.
2- Malı çoğalır.
3- Çoluk çocuğu belalardan muhafaza olur.
4- Günahları affolur.
5- İyiliklerine kat kat sevap verilir.
6- Ölürken kolay can verir.
7- Kabri aydınlanır.
8- Mizanda sevabı ağır gelir.
9- Cennette yüksek derecelere kavuşur.) [Şir’a]
 
Hz. Peygamber efendimiz (sav) buyuruyor ki; “Zilhiccenin ilk on gününde oruç, bir yıl oruç tutmaya, bir gecesini ihya etme kadir gecesini ihya etmeye bedeldir.„
 
Başka bir hadislerinde ise: “Zilhiccenin ilk on gecesi içinde yapılan her amele, 700 misli sevap verilir.” Başka bir hadiste de “Bu günlerin her biri 1.000 güne, arefe ise 10. 000 güne (fazilet bakımından) eşittir.“ Buyurulmuştur. İnşaallah bu zilhicce ayında bu faziletli amelleri yapmak, çevremizdeki insanları da haberdar etmek hepimize nasip olsun.
 
İbn-i Abbas ra. dan rivayet edilmiştir ki:
 
“Hz.Allah’ın Hz. Adem’i affettiği gün, zilhicce ayının ilk günüdür. Bir kimse zilhicce ayının ilk günü oruç tutarsa, Allah onun her günahını bağışlar.
 
2 . Günü ise Yunus (a.s) ın duasının kabul edildiği gündür. Kim ki bu günde oruç turatsa, Allah’a daima ibadet edip, asi olmayan kullar arasında sayılır.
 
3. gününde ise, Zekeriya (a.s)’ın duasının kabul edildiği gündür.Kim ki bu günde oruç tutarsa Cenab-ı Hak o kimsenin duasını asla ret etmez.
 
4. gününde İsa (a.s) ın doğduğu gündür. Bu günde oruç tutan kimseye,hz. Allah,fakirlik ve sıkıntı göstermez.
 
5.gününde Musa (a.s) dünyaya geldi. Bu günde oruç tutan kimse, münafıklıktan uzak,kabir azabından emin olur.
 
6. gününde Cenab-ı Hak Peygamber Efendimize Hayber kalesinin fethini nasip eylemiştir. Bu günde oruç tutan kimseye,Hz. Allah rahmet nazarıyla bakar, Allah kime rahmet nazarıyla bakarsa, o kimseye cehennem azabı isabet etmez.
 
7. gününde Cehennem kapıları kilitlenir.Ta ki Zilhiccenin on günü çıkıp gidinceye kadar. Bu günde oruç tutanlara cenab-ı hak, 70 sıkıntı kapısını kapatır,70 kolaylık kapısı açılır.
 
8. günü yani yevm-i terviye günü oruç tutarsa, Allah ona o kadar çok iyilik ve ihsanda bulunur ki sayısını ancak Allah bilir. Ve bu gün de oruç tutmak bir sene oruç tutmuş sevabına bedeldir.
 
9. Arefe günüdür. Bu gün oruç tutanlara Hz. Mevla iki sene oruç tutmuş sevabı verir. Ayrıca bir senelik geçmiş günahı bir senelik de gelecek günahı affedilir.
 
10. günü bayram günüdür.Bu günde Hz. Allah Kur’an-ı Kerim’in en son ayetini inzal eylemiştir.O âyeti kerime mâide suresinin 3. ayeti kerimesidir.
 
Mealen: “ Bugün size dininizi ikmal ettim, üzerinize nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslâm’ı beğendim.“
 
Evet zilhiccenin onuncu günü bayramdır. Efendimiz (as) “Ademoğlu kurban bayramı günü, Allah katında kurban kesmekten daha sevimli bir iş yapmamıştır.
 
Şüphesiz ki o kesilen kurban kıyamet günü boynuzları ve kılları ile gelir. Hiç şüphe yok ki, kurbanın kanı yere düşmeden önce Allah katında kabul görür. Öyle ise gönüllerinizi kurban ile hoş edin.” Buyurmuştur.
 
Sonuç olarak, Hz. Peygamber efendimizin uyarı niteliğindeki “Bu 10 günün hayır ve bereketinden mahrum kalana yazıklar olsun.” diye yaptığı ikaza kulak verelim. Bizlere vaat edilen o güzelliklerden ve güzel amellerden yoksun kalmayalım.
 
Sadece oruç tutmak ve gecelerinde nafile ibadet yapmakla kulluk görevimiz bitmiyor.
 
Ayrıca kötü huylardan arınmaya, güzel ahlaklı olmaya, topluma yararlı ve etrafına zararsız insan olmaya çalışmak da hedefimiz olmalıdır.
 
Zilhicce ayının ilk on gününü Allah’ın razı olacağı şekilde değerlendirmeyi Rabbim hepimize nasip etsin inşaallah.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.