10. Sınıf Semih Ofset Felsefe Sayfa 131 Cevapları

10. Sınıf Semih Ofset Felsefe Sayfa 131 Cevapları
10. Sınıf Semih Ofset Yayınları Felsefe Sayfa 131 Etkilik Sorularını ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Etkinlik

1. Platon ile Aristoteles’in mülkiyete bakışı nasıldır? Sözlü olarak belirtiniz.

Cevap: Platon’a göre insanlar doğuştan iyi ve eşittirler, insanları kötü yapan toplumun kötü yönetilmesidir. Güçlülerin güçsüzleri ezmesi, kanunların güçlülerin elinde güçsüzlere karşı bir silah olarak kullanılması bu kokuşmuşluğu ortaya çıkartmaktadır. Aristoteles’in, devlet yönetimindeki siyasal bakışı Platon’dan farklıdır. Platon, yöneticilerin egemen olduğu bir yönetimden yanadır, yukarıdan aşağıya doğru bir evrilmenin mümkün olabileceği üzerinde durur. Buna mukabil Aristoteles, kolektif bir sistemin daha yararlı olacağını düşünür. Bu düşüncesini de şöyle açıklar: “İnsan her ne kadar erdemli de olsa yaratılış özellikleri yani insani özelliklerinden dolayı duygusaldır ve kaba arzularının esiri olabilir.”

2. Platon’un mu yoksa Aristoteles’in mi devlet düzeni daha uygulanabilirdir? Sınıfınızda tartışınız. Çıkarım ve değerlendirmelerinizi defterinize not ediniz.

Cevap: Bence Aristotales’in devleti daha uygulanabilir bir devlet modelidir. Çünkü Aristoteles, devlet yönetimini, bir zümreye terk etmektense geniş bir kitlenin müşterek katkılarıyla yönetilmesinin daha doğru olacağı üzerinde durur. Aristoteles’in aslında bel bağladığı bu çoğunluğun duyguları ve tutkuları değil, onların kolektif bilgeliğidir.

Kaynak:Eğitim Sistem

15
4
17
2
1
1
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.