10. Sınıf Semih Ofset Felsefe Sayfa 69 Cevapları

10. Sınıf Semih Ofset Felsefe Sayfa 69 Cevapları
10. Sınıf Semih Ofset Yayınları Felsefe Sayfa 69 Sorularını ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Metni okuduktan sonra verilen soruları cevaplayınız.

Yine bu meseleyi münakaşa ettiğimiz günlerden birinde söylediği şeyleri burada kaydetmeden bir türlü geçemeyeceğim.
— Aziz Hayri İrdal demişti, söylediğiniz son derece doğrudur. Bütün büyük adamların maiyetlerinde çalışanlara daima elbiselerini ve öteberilerini vermeleri bu yüzdendir. Roma imparatorları, krallar, büyük diktatörler hep kendileri gibi düşünsünler diye eşyalarını dostlarına hediye ederdi. Hatta Osmanlı hükümdarlarının, vezirlerinin kürk ve
kaftan ihsan etmeleri de bu yüzden olsa gerektir. Siz, farkında olmadan tarihin büyük bir sırrını, bir çeşit psikolojik mekanizmayı keşfettiniz.
Kaynak: Ahmet Hamdi Tanpınar, Saatleri Ayarlama Enstitüsü, s. 16-17.

1. Metinde dile getirilen temel görüş nedir? Sınıfınızda tartışınız.

Cevap: Hep kendileri gibi düşünsünler diye eşyalarını dostlarına hediye eden hükümdar ve yöneticilerin neden böyle bir davranış sergilediklerinden bahsedilmektedir.

2. Tespitinizi üst kısımda bırakılan boşluğa yazınız.

Cevap: Hep kendileri gibi düşünsünler diye eşyalarını dostlarına hediye eden hükümdar ve yöneticilerin neden böyle bir davranış sergilediklerinden bahsedilmektedir.

3. Metinde bu görüşü destekleyen argümanlar nelerdir? Tespit ediniz.

Osmanlı hükümdarlarının, vezirlerinin kürk ve kaftan ihsan etmeleri

Roma imparatorları, krallar, büyük diktatörler hep kendileri gibi düşünsünler diye eşyalarını dostlarına hediye etmeleri

4. Tespit ettiğiniz argüman yazarın görüşünü destekliyor mu? Değerlendiriniz.

Cevap: Kesinlikle desteklemektedir. Çünkü çok iyi şekilde örneklemektedir. Yazarın anlatmak istediği net bir şekilde somutlanmıştır.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
1
1
1
1
1
4
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.