12. Sınıf Meb Biyoloji Sayfa 35 Cevapları

12. Sınıf Meb Biyoloji Sayfa 35 Cevapları
12. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Kitabı Sayfa 35 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru

1. Ökaryot hücrelerde DNA replikasyonunda görev alan enzimler bir sütunda, enzimlerin işlevleri diğer bir sütunda verilmiştir. Buna göre uygun eşleştirmeyi yapınız.

1. DNA helikaz (a) Çift zincirli DNA sarmalının açılması
2. DNA ligaz (c) DNA parçacıklarının arasındaki boşluğun kapatılması
3. DNA polimeraz (b) Yeni zincirlere nükleotit eklenmesi

2. Ökaryot hücrelerde DNA replikasyonu sırasında gerçekleşen olaylar aşağıda numaralandırılarak verilmiştir. Buna göre olayları doğru şekilde sıralayınız.

5. DNA polimeraz aktivitesi ile yeni ipliklerin sentezlenmesi (1)
2. Replikasyon orjinlerinin noktalarının belirlenmesi (2)
1. Kromatin yapısının yeniden oluşması (3)
4. Yeni sentezlenen DNA ipliklerinin birleştirilmesi (4)
3. DNA çift ipliğinin birbirinden ayrılması (5)

3. DNA’larında 15N bulunan E.coli bakterileri 14N içeren kültür ortamına bırakılarak bu bakterilerin üç kez çoğalmaları sağlanmıştır. Üçüncü çoğalma sonucunda bakteri DNA’ları ayrıştırılıp santrifüj edildiğinde 14N14N (normal azotlu) DNA taşıyan E.coli bakteri sayısının 14N15N (melez) DNA taşıyan E.coli bakteri sayısına oranı kaçtır?

DNA’larında ¹⁵N bulunan E.coli bakterilerinin ¹⁴N barındıran bir kültür ortamında çoğalmaları ve üçüncü çoğalma sonunda ¹⁴N¹⁴N yani normal azotlu DNA taşıyan E.coli bakteri sayısının ¹⁴N¹⁵N yani melez azotlu DNA taşıyan E.coli bakteri sayısına oranı 3 olur.

Öncelikle bu soruda anlatılan deney ortamı, Meselson ve Stahl’in yaptığı deneye benzemektedir. Meselson ve Stahl bir deneyin aşaması olarak, sadece ¹⁵N yani ağır izotopa sahip DNA bulunduran E.coli bakterilerini ¹⁴N yani normal azotlu besi yerinde bölünmeye bıraktılar. Oluşan E.coli bakterileri yarı yarıya ¹⁴N¹⁵N yani melez azotlu DNA taşıyan bakteriler oldu.

Bu bir bölünme sonrasındaki ikinci bölünmede sonuçlar şu şekilde olur:

2 melez yani ¹⁴N¹⁵N bölündüğünde yeni oluşacak iplikler hafif yani ¹⁴N barındıran zincir olacaktır. Dolayısıyla 2 normal azotlu DNA’ya sahip E.coli ve 2 melez azotlu DNA’ya sahip E.coli oluşacaktır.

Üçüncü bölünmede yine DNA’lar çoğalırken hafif azot barındıran zincirler kullanacaktır. Dolayısıyla yine 2 melez ve 6 normal azotlu DNA içeren E.coli oluşacaktır. Yani normal azotlu DNA taşıyan E.coli sayısının melez DNA taşıyan E.coli sayısına oranı 6:2 = 3’tür.

Daha iyi anlaşılması için şöyle bir özet geçebiliriz:

Ana molekül (Sadece ¹⁵N yani ağır azotlu)

Birinci bölünme: 2 tane ¹⁵N¹⁴N
İkinci bölünme: 2 tane ¹⁵N¹⁴N ve 2 tane ¹⁴N¹⁴N
Üçüncü bölünme: 2 tane ¹⁵N¹⁴N ve 6 tane ¹⁴N¹⁴N

6
2
11
0
0
3
17
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.