9. Sınıf Ada Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sayfa 45 Cevapları

9. Sınıf Ada Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sayfa 45 Cevapları
9. Sınıf Ada Yayıncılık Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Sayfa 45 Etkinlik ve Değerlendirme Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Etkinlik

1. T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan aşılardan hangilerini olduğunuzu anne ve babalarınızdan öğreniniz.
2. Tablo 1.1’de verilen takvime göre olmadığınız aşı varsa bununla ilgili neler yapılabileceğini aile hekiminizden öğreniniz.

Değerlendirme

1. Bulaşıcı hastalıkların bulaşma yollarını sıralayınız.

Dokunma ve temas yoluyla,
Konuşurken, öksürürken etrafa saçılan tükürük yoluyla,
Kişiye özel eşyaların (diş fırçası, tırnak makası…) başkaları tarafından kullanılmasıyla,
Hava yani solunum yoluyla,
Cinsel yolla,
Hastalık mikroplu yiyecek ve içeceklerin tüketilmesiyle,
Hasta bir kişinin kullandığı eşya ve yatak gibi eşyaların kullanılması yoluyla,
Hasta anneden bebeğine doğum sırasında veya hamilelikte hastalık bulaşabilir.

2. Temasla bulaşan hastalıklardan korunmak için neler yapılması gerektiğini söyleyiniz.

Cevap: Her doğan çocuğa, zamanı geldiğinde aşı yaptırmalıdır. Vücudu devamlı kuvvetli tutmalı, dengeli ve sağlıklı yeme-içmeye çok dikkat edilmelidir. Düzenli bir hayat sürmeli. Bulaşıcı hastalık salgını olan yerlere mecburen gitmek gerekiyorsa, alınacak tedbirler ve yapılacak aşılar konusunda bir hekime danışmalıdır. Temizlenmemiş kirli yiyecekler yememeli, vücut temizliğine gereken dikkati göstermelidir. Hava yoluyla ve damlacık enfeksiyonu ile bulaşan hastalıklarda, bulaşma süresince hastanın tecridi gerekir. Sağlam kişiler hasta ile aynı kapalı ortamda kalmamalı, aynı havayı solumamalıdır. Kanla bulaşan hastalıklarda, hasta kanıyla temastan kaçınılmalıdır. Vektörlerle bulaşan hastalıklarda vektörlerin ve bunların ürediği ortamların yok edilmesi önemlidir. Eşyalarla bulaşan hastalıklarda, hastaya ait eşyaların ortak kullanılmaması gerekir.

3. KKKA hastalığına karşı alınması gereken önlemleri sıralayınız

Cevap:Keneden korunmak için riskli alanlara giderken açık renkli giysilerin tercih edilmesi gerekmektedir. Keneler uçmaz, zıplamaz, mutlaka insan vücudunda kan emmek için tutunabileceği bir yere ulaşmak amacıyla tırmanırlar. Bunun için mümkün olabildiğince kapalı giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorap içine alınmalı veya çizme giyilmesi tercih edilmelidir.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.